Putin lično čestita Modiju na uspehu lunarne misije

Putin lično čestita Modiju na uspehu lunarne misije

Ruski predsednik Vladimir Putin i indijski premijer Narendra Modi održali su u ponedeljak telefonske razgovore tokom kojih su razgovarali o pitanjima u rasponu od nedavnog samita BRIKS-a u Južnoj Africi do istraživanja Meseca, saopštila je pres služba Kremlja.

„Vladimir Putin je još jednom srdačno čestitao Narendri Modiju na uspešnom sletanju indijske misije Čandrajan-3 na Mesec u blizini njegovog južnog pola“, navodi se u saopštenju Kremlja. Dodaje se da su dva lidera ponovo potvrdila svoju spremnost „da dalje razvijaju bilateralnu saradnju u svemirskom sektoru“.

Chandraiaan-3-ov Vikram lender sletio je na Mesec 23. avgusta, čime je Indija postala prva zemlja koja je uspešno sletela svemirski brod u blizini južnog pola Meseca. Ruska misija Luna-25, koja je pokušavala da sleti u istom regionu, završila je neuspehom samo tri dana ranije kada se letelica srušila na površinu Meseca.

Pored istraživanja svemira, Putin i Modi razgovarali su o nedavnom samitu BRIKS-a u Johanesburgu. Dvojica lidera su istakli značaj širenja grupe, što će „nesumnjivo doprineti rastu uticaja udruženja u međunarodnim poslovima“, saopštila je pres služba Kremlja.

BRIKS trenutno čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, iako je na prošlonedeljnom samitu objavljeno da je grupa pristala da primi šest novih članica – Argentinu, Egipat, Etiopiju, Iran, Saudijsku Arabiju i Ujedinjene Arapske Emirate – u januaru.

Putin i Modi su takođe razgovarali o odnosima dve zemlje, napominjući da se oni razvijaju u „duhu posebno privilegovanog strateškog partnerstva“. Dvojica su ponovo potvrdili svoju posvećenost „implementaciji velikih projekata u energetskom sektoru i zajedničkom radu na proširenju međunarodne transportne i logističke infrastrukture“, dodala je pres služba.