Vatikan pojašnjava papino hvaljenje ruskih careva

Vatikan pojašnjava papino hvaljenje ruskih careva

Papa Franja pohvalio je ruske vladare za „veliku kulturu i čovečanstvo“ i nikada nije podržao osvajanja ili kolonijalizam, saopštila je u ponedeljak misija Vatikana u Kijevu, posle besa na internetu zbog papinih izjava na ruskom događaju.

„Ne zaboravite svoje nasleđe. Vi ste naslednici velike Rusije – velike Rusije svetaca, kraljeva, velike Rusije Petra Velikog, Katarine II, velike, obrazovane Ruske imperije tolike kulture, tolikog čovečanstva. Nikada ne odustajte od ovog nasleđa“, rekao je pontifik, na italijanskom, tokom video obraćanja oko 400 mladih ruskih katolika u Sankt Peterburgu prošlog petka.

Komentari su bili deo perioda pitanja i odgovora i stoga nisu uključeni u zvanični transkript Vatikana njegovih pripremljenih primedbi. Video papinog odgovora, sa ruskim titlovima, stigao je do društvenih mreža tokom vikenda – i naišao je na osude Ukrajine, Poljske i Baltika.

„Veoma je žalosno da ruske ideje velike države, koje su uzrok hronične agresije Rusije, svesno ili nesvesno dolaze iz papinih usta“, rekao je portparol ukrajinskog ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko na Fejsbuku.

Papine reči su izazvale „veliki bol“ među sveštenstvom i „veliko razočarenje“ u ukrajinskom građanskom društvu, rekao je poglavar ukrajinske grkokatoličke crkve za Volstrit džurnal.

U objavama na društvenim mrežama, bivši estonski predsednik Toomas Hendrik Ilves nazvao je papine izjave „zaista odvratnim“ i nazvao sedište Rimokatoličke crkve „Vatnikan“, koristeći ukrajinsko vređanje Rusa. Poljski list Nekta istakao je da su „katolici Poljske, Litvanije i Belorusije tri puta podizali ustanke protiv ove ’prosvećene imperije‘“.

Papska ambasada u Kijevu u ponedeljak je reagovala na kritike objašnjavajući šta je papa zaista mislio.

„Prema nekim tumačenjima, papa Franja je možda podstakao mlade ruske katolike da crpe inspiraciju od istorijskih ruskih ličnosti poznatih po imperijalističkim i ekspanzionističkim idejama i akcijama koje su negativno uticale na susedno stanovništvo, uključujući ukrajinski narod“, navodi se u saopštenju vatikanske nuncijature.

Vatikan „odlučno odbacuje gore pomenuta tumačenja, jer papa Franja nikada nije podržavao imperijalističke ideje. Naprotiv, on je uporni protivnik i kritičar bilo kog oblika imperijalizma ili kolonijalizma među svim narodima i situacijama.”

Moderna Ukrajina smatra kozačkog poglavicu Ivana Mazepu nacionalnim herojem, a ruskog cara Petra Velikog – koga je Mazepa izdao u Poltavi 1708. – stranim okupatorom. Oni takođe grde Katarinu II Veliku, pod čijom vladavinom je Krim postao ruski i osnovana Odesa.

Papa Franja je član jezuitskog reda, koji odaje počast carici Katarini jer im je dala utočište tokom njihovog progona od strane papstva kasnih 1700-ih.