Gvatemala uhapsila bivšeg predstavnika komisije UN za borbu protiv korupcije

Gvatemala uhapsila bivšeg predstavnika komisije UN za borbu protiv korupcije

Gvatemalski tužioci uhapsili su u ponedeljak bivšeg predstavnika antikorupcijske komisije koju podržavaju Ujedinjene nacije, a koja je proterana iz zemlje pre nekoliko godina, piše AP.

Hapšenje Klaudija Gonzales je poslednje poglavlje u vladinom sistematskom traganju za onima koji su radili sa antikorupcijskom misijom UN, najpoznatijom po španskim inicijalima CICIG.

Gonzales je na razgovoru ispred zgrade suda nakon hapšenja rekla da su optužbe čudne. Ona je rekla da je optužena za zloupotrebu ovlašćenja od strane javnog službenika, a zapravo nije bila državni službenik kada je bila pravni zastupnik CICIG-a.

Gonzales je nedavno bio branilac nekih od desetina bivših tužilaca i zvaničnika za borbu protiv korupcije koji su suočeni sa pravnim postupcima sadašnje administracije.

Organizacije civilnog društva i strane vlade optužile su administraciju predsednika Alehandra Đamateija da sistematski goni one koji su radili sa misijom UN.

Oko 30 sudija, sudija i tužilaca uključenih u istragu ili procesuiranje tih slučajeva korupcije prinuđeno je da pobegne iz zemlje nakon što su se suočili sa pravnim postupkom.

Možda je najveće dostignuće CICIG-a bila istraga i krivično gonjenje predsednika Ota Peresa Moline, koji je bio primoran da podnese ostavku zajedno sa svojim kabinetom 2015.

Više od 12 godina, CICIG je podržavao Specijalno tužilaštvo Gvatemale protiv nekažnjivosti u razbijanju desetina kriminalnih mreža dok je u isto vreme izgradio svoje kapacitete za rešavanje složenih slučajeva korupcije.

Tada je predsednik Džimi Morales okončao misiju CICIG 2019. godine dok je bio pod istragom.

Vlada SAD oštro je kritikovala slabljenje antikorupcijskih napora u Gvatemali i prošle godine ukinula američku vizu aktuelnom državnom tužiocu Gvatemale Konsuelu Porasu, koji je gonio bivše tužioce koji su vodili istrage o korupciji.