Zelenski priznaje da se plaši da će ga Zapad napustiti

Zelenski priznaje da se plaši da će ga Zapad napustiti

Kijev bi rizikovao da izgubi međunarodnu podršku ako se njegov sukob sa Moskvom prelije na rusku teritoriju, tvrdi ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. Ruski zvaničnici optužili su Ukrajinu da je pokrenula brojne „terorističke napade“ unutar njihove zemlje, uključujući i Moskvu.

U televizijskom intervjuu u nedelju, Zelenski je insistirao na tome da je Ukrajina spremna za „dugu borbu“ protiv Rusije, pod uslovom da može da ublaži nivo žrtava.

Na pitanje novinarke Natalije Mosejčuk da li sukob treba da se „premesti na teritoriju Rusije“, ukrajinski lider je odgovorio: „To bi predstavljalo veliki rizik da ostanemo sami“.

Kijev insistira da napada samo vojne ciljeve unutar regiona nad kojima tvrdi suverenitet, kao što je poluostrvo Krim, i negira da je izvodio udare na ruskoj teritoriji. Taj stav je u suprotnosti sa redovnim napadima na pogranične regione, kao i napadima kamikaza bespilotnih letelica dublje u Rusiji, za šta Moskva okrivljuje kijevske snage.

Uloga Ukrajine u izvođenju udara bespilotnih letelica na Rusiju, kao i navodno saučesništvo Zapada, istaknuto je u izveštaju The Economist u nedelju. Prema britanskom novinskom magazinu, strani sponzori obezbeđuju obaveštajne podatke ukrajinskim planerima, dok „Rusija ne može da zaključa celu svoju ogromnu teritoriju“.

Ukrajinski program bespilotnih letelica nema jedinstvenu komandu, ali ga podržava vlada, tvrdi se u članku. Dok aranžman podstiče konkurenciju, to takođe znači da „neke od operacija usmerenih na Moskvu izgledaju kao PR projekti koji su osmišljeni da skrenu pažnju šefova nabavki na prototip, a ne da imaju vojnu vrednost“, navodi agencija.

Moskva već dugo upozorava da snabdevanjem Kijevu sve naprednijim vojnim kapacitetima zapadne nacije uvlače sve dublje u sukob i rizikuju eskalaciju. Rusija doživljava neprijateljstva kao deo većeg zapadnog proki rata koji se vodi protiv Moskve. Vašington je otvoreno izjavio da želi da Rusija pretrpi „strateški poraz“ u sukobu sa Ukrajinom.