Prijatelji strahuju za zdravlje australijskog pisca pritvorenog u Kini

Prijatelji strahuju za zdravlje australijskog pisca pritvorenog u Kini

Prijatelji pritvorenog australijskog pisca Janga Hengjuna, kome je pre dve godine suđeno u Pekingu zbog neotkrivenih optužbi za nacionalnu bezbednost, kažu da strahuju za njegovo zdravlje zbog odlaganja presude u njegovom slučaju, piše Rojters.

Prodemokratski bloger Jang je australijski državljanin rođen u Kini koji je radio u Njujorku pre hapšenja na aerodromu Guangdžou 2019. Njegovo hapšenje se poklopilo sa pogoršanjem odnosa između Australije i Kine, a presuda u njegovom slučaju je više puta odlagana.

Sud u Pekingu je u tajnosti saslušao Jangovo suđenje u maju 2021. godine, a slučaj protiv njega nikada nije javno objavljen. On je negirao da je radio kao špijun za Australiju ili Sjedinjene Države. Posle 10 odlaganja, presuda u njegovom slučaju treba da bude izrečena u oktobru.

Australijska ambasada u Pekingu posetila je Janga u petak i rečeno mu je da ima cistu od 10 cm (4 inča) na bubregu koja bi mogla da zahteva operaciju, što povećava zabrinutost za njegovo zdravlje, rekao je Feng Čongi, prijatelj i bivši akademski nadzornik na Univerzitetu u Tehnologija, Sidnej, koji je obavešten o ovom pitanju.

„Mislim da je ovo jak razlog da australijska vlada zahteva da Jang bude pušten u Australiju na uslovnoj medicinskoj slobodi“, rekao je Feng.

Jangov slučaj i slučaj pritvorenog australijskog novinara Čeng Leija, kome je u tajnosti suđeno zbog optužbi za nacionalnu bezbednost u martu 2022, pomno se prate u Australiji uoči očekivane posete premijera Entonija Albanezea Pekingu ove godine.

Albaneze je u ponedeljak rekao novinarima da će izraziti zabrinutost u vezi sa Jangovim zdravljem kada se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom na sastanku G20 sledećeg meseca.

„Uvek postavljamo pitanja australijskih državljana kada se ja ili moji ministri sastaju sa našim međunarodnim kolegama“, rekao je on na pitanje o Jangovom slučaju.

Portparol australske ministarke spoljnih poslova Peni Vong rekla je da australijska vlada deli zabrinutost Jangovih prijatelja i porodice zbog odlaganja njegovog slučaja i da je pozvala na osnovne standarde pravde i medicinskog lečenja.

„Australijska vlada se dosledno zalagala za interese i dobrobit dr Janga, kao i za njegovo ponovno ujedinjenje sa svojom porodicom“, rekla je ona.

Njegov slučaj je pokrenut sa Kinom na bilateralnim konzularnim sastancima, koji su nastavljeni prošle nedelje.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova ranije je saopštilo da Australija ne bi trebalo da se meša u slučaj.

Jang je u poruci prijateljima rekao da je zabrinut zbog članka na internetu u kojem ga optužuje da ga je regrutovao agent CIA-e koji se predstavljao kao student na razmeni u Šangaju 1980-ih, što je on oštro negirao.

Feng je rekao da su Jangove pristalice zabrinute da će njegov slučaj kineska vlada iskoristiti da istakne svoju kampanju protiv špijunaže.

Odnosi između Sjedinjenih Država i Kine pogoršali su se poslednjih godina zbog niza pitanja, uključujući nacionalnu bezbednost, pri čemu obe strane optužuju drugu za špijunažu.

Kina je u julu proširila svoj zakon protiv špijunaže, uznemirujući Sjedinjene Države.

Kineska ambasada u Australiji i kinesko ministarstvo spoljnih poslova nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar.