Revolucionarna terapija matičnim ćelijama može da popravi vid nakon povrede oka

Revolucionarna terapija matičnim ćelijama može da popravi vid nakon povrede oka

Četiri pacijenta sa teškim hemijskim opekotinama na jednom oku pokazala su rane pozitivne rezultate u kliničkom ispitivanju faze 1 terapije zasnovane na sopstvenim matičnim ćelijama.

Čak i bez daljeg lečenja, dva pacijenta su prijavila značajno poboljšanje vida nakon godinu dana praćenja, prema timu američkih istraživača. Druga dva pacijenta su mogla da se podvrgnu transplantaciji rožnjače, što ranije nije bila opcija zbog težine njihovih povreda.

„Naši rani rezultati sugerišu da bi [tretman] mogao da pruži nadu pacijentima koji su ostali sa neizlečivim gubitkom vida i bolom povezanim sa velikim povredama rožnjače“, kaže vodeći autor studije Ula Jurkunas, oftalmolog iz Masačusetsa Eie and Ear.

Nova tehnika razvija presađivanje tkiva iz male biopsije matičnih ćelija uzetih iz zdravog oka pacijenta. Nazvana transplantacija kultivisane autologne epitelne ćelije limba (CALEC), ne nosi rizik od odbacivanja kao neke druge procedure jer se ćelije uzimaju iz sopstvenog tela pacijenta.

Ćelije za CALEC transplantaciju se sakupljaju iz limbusa zdravog oka, spoljne ivice rožnjače. Ove limbalne matične ćelije igraju ulogu u očuvanju rožnjače, zaštitnog, providnog spoljašnjeg sloja oka kroz koji svetlost prvo prolazi. Njegova glatkoća je neophodna za jasan vid.

Pacijenti sa hemijskim opekotinama oka često imaju trajno oštećenje udova, što onemogućava normalnu regeneraciju novih ćelija.

Tretmani za oštećenje oka obično uključuju transplantaciju zdrave rožnjače iz oka donora. Pošto su funkcionalne limbalne matične ćelije i zdrava površina oka potrebne da bi se podržalo novo tkivo rožnjače, transplantacija nije opcija za pojedince sa značajnim oštećenjima.

Alternativne metode uključuju transplantacije donorskog limbalnog tkiva, koje mogu izazvati infekciju, ili transplantaciju većeg dela zdravih ćelija oka pacijenta direktno na povređeno oko. Uklanjanje tolikog tkiva može oštetiti rast ćelija limba u zdravom oku, što se ne čini korisnim kompromisom.

Ovaj novi pristup koristi minimalnu količinu tkiva matičnih ćelija zdravog oka, koje se uzgaja u veći sloj ćelija koje mogu olakšati regeneraciju zdravog tkiva nakon transplantacije na površinu povređenog oka.

Kada se obnovi zdrava površina, ovi pacijenti mogu da prime konvencionalnu transplantaciju rožnjače, koja nekima od onih u fazi 1 ispitivanja nije bila potrebna.

Četiri lečena pacijenta su bili muškarci starosti između 31 i 52 godine. Nakon CALEC transplantacije, nije se poboljšao vid, ali mu je površina oka zarasla, otvarajući mu put za transplantaciju rožnjače.

U drugom slučaju, početna biopsija nije uspela da proizvede održivi transplantat matičnih ćelija, ali je imao uspešnu transplantaciju tri godine kasnije u drugom pokušaju na CALEC-u. Njegov vid se poboljšao od prikazivanja pokreta ruke do mogućnosti da broji prste, a i on je postao sposoban da primi transplantaciju rožnjače.

Neverovatno, druga dva pacijenta su imala značajno poboljšanje vida 20/30, dovoljno da im uopšte nije potrebna transplantacija rožnjače.

Biopsije su uzete iz zdravih očiju pet pacijenata, iako jedan nije mogao da se podvrgne transplantaciji CALEC-a jer se matične ćelije nisu proširile. Ono što je važno za kratkoročnu izvodljivost i bezbednost procedure, svih pet pacijenata sa biopsijom očiju zacelilo je bez komplikacija, a vid se vratio u roku od 4 nedelje.

Nedostatak visokobezbednih opcija lečenja za pacijente sa hemijskim opekotinama i drugim povredama koje ih sprečavaju da dobiju transplantaciju rožnjače ometao je specijaliste za rožnjaču, kaže Jurkunas.

Istraživači trenutno završavaju sledeću fazu kliničkog ispitivanja na CALEC pacijentima, koje su pratili 18 meseci, kako bi bolje utvrdili ukupnu efikasnost procedure.

„Nadamo se da će daljim proučavanjem CALEC jednog dana moći da popuni ovu ključno potrebnu prazninu u lečenju“, kaže Jurkunas.