Akcije China Evergrandea pale su za više od 80%

Akcije China Evergrandea pale su za više od 80%

Akcije kineske Evergrande grupe pale su za 86,7 odsto rano u ponedeljak kada je trgovanje nastavljeno nakon 17 meseci suspenzije, nakon što je rečeno da je „adekvatno“ ispunilo sve smernice koje je izdala berza u Hong Kongu.

Evergrande, najzaduženiji investitor za nekretnine na svetu, u centru je krize u sektoru nekretnina u Kini u kojoj je od kraja 2021. godine zabeležen niz neplaćanja duga.

Njegove akcije koje su uvrštene u Hong Kong trgovale su se u ponedeljak na samo 0,22 HK$, a tržišna kapitalizacija se smanjila na 3,2 milijarde HK$ (oko 400 miliona evra).

Akcije su suspendovane od 21. marta 2022. Njene jedinice koje se nalaze na berzi u Hong Kongu, China Evergrande Nev Energi Vehicle Group i Evergrande Properti Services Group nastavili su trgovanje u proteklom mesecu nakon 16. mesec zastoja.

Obnavljanje trgovanja u sve tri kompanije ključno je za Evergrande grupu jer njen plan restrukturiranja offshore duga uključuje zamjenu dijela duga u instrumente vezane za dionički kapital iza kojih stoje.

Evergrande bi se suočio sa uklanjanjem iz liste da je suspenzija dostigla 18 meseci.

Nastavak trgovine je takođe usledio nakon što je investitor u nedelju prijavio manji neto gubitak u prvoj polovini godine zbog povećanja prihoda.