Zelenski kaže da bi izbori mogli da se održe ako Zapad pomogne

Zelenski kaže da bi izbori mogli da se održe ako Zapad pomogne

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, odgovarajući na ovosedmične pozive američkog senatora da se raspišu izbori 2024. godine, rekao je u nedelju da bi glasanje moglo da se održi tokom rata ako partneri dele troškove.

Izbori se trenutno ne mogu održati u Ukrajini prema vanrednom stanju, koje se mora produžavati na svakih 90 dana i koje bi trebalo da istekne 15. novembra, nakon normalnog datuma u ​​oktobru za parlamentarne izbore, ali pre predsedničkih izbora koji bi se obično održavali u martu 2024. .

Najviši američki zakonodavci posetili su Kijev 23. avgusta, među njima i senator Lindzi Grejem, koji je hvalio borbu Kijeva protiv ruskog predsednika Vladimira Putina, ali je rekao da zemlja treba da pokaže da je drugačija održavanjem izbora u vreme rata.

Zelenski je, u televizijskom intervjuu sa Natalijom Mosejčuk, voditeljkom kanala 1+1, rekao da je razgovarao o tom pitanju sa Grejemom, uključujući pitanje finansiranja i potrebu za promenom zakona.

„Dao sam Lindzi veoma jednostavan odgovor veoma brzo“, rekao je. „Bio je veoma zadovoljan time. Sve dok su naši zakonodavci voljni da to urade.“

On je rekao da je održavanje izbora u miru koštalo 5 milijardi grivna (135 miliona dolara). „Ne znam koliko je potrebno u ratu“, rekao je on. „Pa sam mu rekao da ako SAD i Evropa pruže finansijsku podršku…“

On je dodao: „Neću uzimati novac od oružja i davati ga na izbore. I to je propisano zakonom.“

Zelenski je rekao da je rekao Grahamu da će posmatrači izbora morati da odu u rovove. „Rekao sam mu: ti i ja treba da pošaljemo posmatrače na prve linije kako bismo imali legitimne izbore za nas i za ceo svet.

Ukrajini bi takođe bila potrebna pomoć u uspostavljanju dodatnog glasačkog pristupa za milione ljudi u inostranstvu, posebno iz Evropske unije, rekao je on.

„Postoji izlaz“, rekao je. „Spreman sam za to.“

Graham, republikanac, rekao je novinarima tokom brifinga u bunkeru sa kolegama senatorima Ričardom Blumentalom i Elizabet Voren, obojica demokratama, da će njegova poruka Zelenskom biti da će se boriti da oružje teče „kako biste mogli da dobijete rat u kojem mi možemo“ ne dozvolite da izgubite.“

Dodao je: „Ali reći ću mu i ovo: morate da uradite dve stvari odjednom. Trebaju nam izbori u Ukrajini sledeće godine. Želim da vidim da ova zemlja ima slobodne i poštene izbore čak i dok je pod napadom“.

Zelenski je rekao da će morati da budu uključeni oni koji se bore protiv ruske invazije. „Oni danas brane ovu demokratiju, a ne dati im ovu priliku zbog rata – to je nepravedno. Samo zbog toga sam bio protiv izbora.