Zelenski kaže da će ove nedelje predložiti oštrije mere protiv korupcije

Zelenski kaže da će ove nedelje predložiti oštrije mere protiv korupcije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u televizijskom intervjuu objavljenom na njegovom Telegram kanalu u nedelju da će zatražiti od parlamenta sledeće nedelje da poveća kazne za one koji su proglašeni krivim za korupciju tokom rata.

„Postavio sam zadatak za zakonodavstvo i ukrajinskim zakonodavcima će biti ponuđeni moji predlozi da se korupcija izjednači sa veleizdajom u ratu“, rekao je on.

„Mislim da će parlament to dobiti u narednih nedelju dana i onda je lopta u dvorištu parlamenta“, dodao je on.

Zelenski, koji kaže da je okončanje korupcije ključno za poraz Rusije, takođe se nada da će borbom protiv korupcije olakšati partnerima da podrže napore za obnovu koji će koštati milijarde dolara.

Serija potresa u vladi zbog korupcije uključivala je i ovomesečno otpuštanje Zelenskog svih regionalnih šefova za regrutovanje vojske nakon revizije širom zemlje.

Ukrajina se nalazi na 116. mestu od 180 zemalja u najnovijem Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparensi internešenel.

„Brzo se približavamo tački gde ćemo to biti mi ili oni“, rekla je potpredsednica vlade Irina Vereščuk u nedelju u aplikaciji Telegram. Spoljni i unutrašnji faktori značili su da je opstanak države počeo da zavisi od sposobnosti Ukrajine da „zaista uništi korumpirane kao društvenu grupu“, rekla je ona.

Zelenski je rekao da se oni koji su proglašeni krivima moraju suočiti sa pravdom. „Ali ovo nije streljački vod. Ovo nije staljinizam“, rekao je on. „Ako postoje dokazi, osoba mora biti iza rešetaka.“