Da li vam puno vode pomaže da izgubite težinu

Da li vam puno vode pomaže da izgubite težinu

Često se tvrdi da ako pokušavate da smršate, jedna od stvari koje treba da uradite svaki dan je da pijete puno vode – a neki internet saveti čak sugerišu da bi to trebalo da bude čak i galon (oko 4,5 litara). Tvrdnja je da voda pomaže u sagorevanju kalorija i smanjenju apetita, što zauzvrat dovodi do gubitka težine.

Ali iako bismo svi mogli poželeti da je tako lako izgubiti težinu, nažalost, malo je dokaza koji bi podržali ove tvrdnje.

Jedna mala studija, sprovedena na 14 mladih odraslih osoba, pokazala je da pijenje 500 ml vode povećava potrošnju energije u mirovanju (količina kalorija koje naše telo sagore pre vežbanja) za oko 24 procenta.

Iako ovo može zvučati odlično, ovaj efekat je trajao samo sat vremena. A ovo uopšte ne bi značilo veliku razliku. Za prosečnu odraslu osobu od 70 kg, oni bi koristili samo dodatnih 20 kalorija – četvrtinu keksa – na svakih 500 ml vode koju popiju.

Još jedno istraživanje osmoro mladih odraslih pokazalo je povećanje potrošnje energije samo kada je voda bila hladna u frižideru – izveštavajući o veoma skromnom povećanju sagorenih kalorija od 4 procenta.

To može biti zato što telo treba da koristi više energije da bi se voda podigla na telesnu temperaturu ili zato što mu je potrebno više energije da telo filtrira povećanu zapreminu tečnosti kroz bubrege. I opet, ovaj efekat je primećen samo oko sat vremena.

Dakle, iako bi naučno moglo biti moguće, stvarno neto povećanje sagorelih kalorija je malo. Na primer, čak i ako pijete dodatnih 1,5 litara vode dnevno, to bi uštedelo manje kalorija nego što biste dobili u parčetu hleba.

Takođe je vredno napomenuti da su sva ova istraživanja bila na mladim zdravim odraslim osobama. Potrebno je više istraživanja da bi se videlo da li se ovaj efekat primećuje i kod drugih grupa (kao što su sredovečni i stariji odrasli).

Ova tvrdnja se opet čini razumnom, jer ako je vaš stomak barem delimično pun vode, ima manje mesta za hranu – tako da na kraju jedete manje.

Brojne studije zapravo podržavaju ovo, posebno one sprovedene kod sredovečnih i starijih odraslih osoba. To je takođe razlog zašto se ljudima koji su loše ili imaju loš apetit savetuje da ne piju pre jela jer to može dovesti do premalo jedenja.

Ali za ljude koji žele da izgube težinu, nauka je malo manje jednostavna.

Jedna studija je pokazala da su sredovečni i stariji odrasli izgubili 2 kg tokom perioda od 12 nedelja kada su pili vodu pre jela u poređenju sa ljudima koji nisu pili vodu uz obrok.

S druge strane, mlađi učesnici (21-35 godina) nisu izgubili na težini, bez obzira da li su pili vodu pre obroka ili ne.

Ali pošto studija nije koristila zaslepljivanje (gde se informacije koje mogu uticati na učesnike zadržavaju dok se eksperiment ne završi), to znači da su učesnici možda postali svesni zašto su pili vodu pre obroka. Ovo je možda navelo neke učesnike da namerno menjaju koliko su jeli u nadi da bi to moglo povećati njihove promene u gubitku težine.

Međutim, ovo ne objašnjava zašto efekat nije primećen kod mladih odraslih osoba, tako da će za buduće studije biti važno da istraže zašto je to tako.

Drugi izazov sa mnogo ovakvih istraživanja je da se fokusira samo na to da li učesnici jedu manje tokom samo jednog od dnevnih obroka nakon što su popili vodu. Iako ovo može ukazivati na potencijal gubitka težine, postoji vrlo malo dokaza dobrog kvaliteta koji pokazuju da smanjenje apetita uopšteno dovodi do gubitka težine tokom vremena.

Možda je to zbog biološke želje našeg tela da održi svoju veličinu. Iz tog razloga se u Evropi ne mogu zakonski tvrditi o hrani koja vam pomaže da se duže osećate sito u odnosu na gubitak težine.

Dakle, iako može doći do nekih efekata vode koji otupljuju apetit, čini se da to možda neće dovesti do dugotrajne promene težine – i može biti posledica svesnih promena u vašoj ishrani.

Postoji prilično dobar razlog zašto voda sama po sebi nije užasno efikasna u regulisanju apetita. Da jeste, praistorijski ljudi bi možda gladovali.

Ali dok apetit i zasićenost – osećaj sitosti i neželje da ponovo jedete – nisu savršeno usklađeni sa mogućnošću gubitka kilograma, to bi moglo biti korisna polazna tačka.

Deo onoga što nam pomaže da se osećamo siti je stomak. Kada hrana uđe u stomak, ona pokreće receptore za istezanje koji zauzvrat dovode do oslobađanja hormona koji nam govore da smo siti.

Ali pošto je voda tečnost, ona se brzo prazni iz našeg stomaka – što znači da nas zapravo ne ispunjava. Što je još zanimljivije, zbog oblika stomaka, tečnosti mogu da zaobiđu bilo koji sadržaj polučvrste hrane koji se vari u donjem delu stomaka.

To znači da se voda i dalje može brzo isprazniti iz stomaka. Dakle, čak i ako se konzumira na kraju obroka, ne mora nužno da produži vaš osećaj sitosti.

Ako pokušavate da jedete manje i da smršate, pijenje prevelikih količina vode možda nije odlično rešenje. Ali postoje dokazi koji pokazuju da kada se voda pomeša sa drugim supstancama (kao što su vlakna, supe ili sosovi od povrća) to može da odloži koliko brzo stomak prazni sadržaj – što znači da se duže osećate sitima.

Ali dok vam voda možda neće pomoći da direktno izgubite težinu, ona ipak može pomoći u gubitku težine s obzirom da je to najzdravije piće koje možemo izabrati. Zamena visokokaloričnih pića kao što su soda i alkohol za vodu može biti lak način da smanjite kalorije koje svakodnevno konzumirate, što može pomoći u gubitku težine.