Japan kaže da je radioaktivnost morske vode ispod granica u blizini Fukušime

Japan kaže da je radioaktivnost morske vode ispod granica u blizini Fukušime

Japansko ministarstvo životne sredine saopštilo je u nedelju da testovi morske vode u blizini nuklearne elektrane Fukušima nisu otkrili nikakvu radioaktivnost, nekoliko dana nakon ispuštanja prečišćene vode koja je korišćena za hlađenje nuklearnih reaktora.

Ova istočnoazijska država u četvrtak je počela da ispušta vodu iz uništene fabrike Fukušima u Tihi okean, što je izazvalo proteste u Japanu i susednim zemljama i navelo Kinu da zabrani uvoz vodenih proizvoda iz Japana.

Testovi koje je Ministarstvo životne sredine izvršilo na uzorcima uzetim sa 11 tačaka u blizini fabrike, zaključili su da su koncentracije radioaktivnog izotopa tricijuma ispod donje granice detekcije – 7 do 8 bekerela tricijuma po litru. Rečeno je da morska voda „neće imati negativan uticaj na zdravlje ljudi i životnu sredinu“.

Ministarstvo će objavljivati rezultate testova svake nedelje najmanje u naredna tri meseca, a zatim će pregledati vreme daljeg obelodanjivanja, rekao je zvaničnik Rojtersu u nedelju.

Japanska agencija za ribarstvo u subotu je saopštila da testovi riba u vodama oko fabrike nisu otkrili tricijum.

Operater fabrike Tokio Electric Pover Co (Tepco) je u petak rekao da morska voda u blizini elektrane sadrži manje od 10 bekerela tricijuma po litru, ispod granice koju je sama postavila od 700 bekerela i daleko ispod granice od 10.000 Svetske zdravstvene organizacije. bekerela za vodu za piće.

Tepco je u nedelju saopštio da nije otkrio nikakvu značajnu promenu.