Bajdenova administracija tražila je kontrolu nad TikTokom

Bajdenova administracija tražila je kontrolu nad TikTokom

Bajdenova administracija je nastojala da preuzme kontrolu nad skoro svakim aspektom unutrašnjeg funkcionisanja TikTok-a, najvećeg društvenog medija, u sklopu pregovora koji omogućavaju nastavak rada u SAD, prema nacrtu sporazuma koji je Forbs dobio prošle nedelje.

Sporazum, koji se prostire na skoro 100 stranica, navodno bi dao Beloj kući nivo kontrole nad platformom u kineskom vlasništvu čak i veći od onog za koji je utvrđeno da je prošle godine imala nad konkurentima sa sedištem u SAD kao što su Fejsbuk i Tviter, omogućavajući vladini zvaničnici ne samo da prate i utiču na razgovor na platformi, već i da se mešaju u svakodnevne operacije TikToka u SAD.

Vladine agencije poput Ministarstva pravde i Ministarstva odbrane imale bi puna ovlašćenja da pregledaju TikTok servere, opremu, evidenciju, objekte i drugu imovinu, prema nacrtu. Takođe bi mogli da blokiraju promene američkih uslova korišćenja aplikacije, politike privatnosti i politike moderiranja i da stave veto na zapošljavanje bilo kog pojedinca koji je uključen u bezbednost podataka u SAD.

Sporazum bi takođe primorao TikTok i njegovu matičnu kompaniju BiteDance da se podvrgnu spoljnim revizijama, procenama, inspekcijama koda i proverama sajber bezbednosti od strane navodno nezavisnih entiteta koje je izabrala američka vlada. Od kompanije bi se tražilo da plati račun za ove upade.

Od američkog osoblja platforme je čak moglo biti zatraženo da isključi rukovodioce BiteDance-a iz odluka u vezi sa bezbednošću, umesto toga da se prepusti izvršnom bezbednosnom komitetu čije bi akcije takođe bile sakrivene od BiteDance-a. Primarna odgovornost ovog komiteta bila bi prvo održavanje nacionalne bezbednosti SAD, a zatim profitabilnost TikToka.

Nacrt koji je Forbs vidio prošlog ljeta, proizvod je višemjesečne razmjene između BiteDancea i Komiteta za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS), koji nadgleda umiješanost strane u poslovne poslove koji bi potencijalno mogli da utiču na nacionalnu bezbednost i koji istražuje BiteDance četiri godine.

TikToku je više puta pretilo opštom zabranom ili prinudnom prodajom svoje američke imovine američkom konkurentu pošto su i predsednik Džo Bajden i njegov prethodnik Donald Tramp tvrdili da platformu koristi Peking za informacioni rat.

CFIUS je obnovio poziv za zabranu ili prodaju u martu nakon što je Ministarstvo pravde pokrenulo istragu o zaposlenima u BiteDanceu koji koriste TikTok za špijuniranje američkih novinara. Portparol BiteDance-a potvrdio je nadzor, ali ga je pripisao lažnim zaposlenima koji su od tada otpušteni.

TikTok ima preko 150 miliona američkih korisnika koji provode 90 minuta ili više na platformi. Dok se kompanija 2021. obavezala da će izolovati korisničke podatke u SAD na serverima u vlasništvu tehnološkog giganta Oracle kako bi ublažila zabrinutost zbog špijuniranja, Bajden je u decembru zabranio njihovu upotrebu od strane federalnih službenika, a desetine državnih i gradskih vlada su sledile njihov primer.