Indija je prva sletela blizu južnog pola Meseca nakon neuspeha Rusije

Indija je prva sletela blizu južnog pola Meseca nakon neuspeha Rusije

Indija je postala prva zemlja koja je spustila svemirski brod u blizini južnog pola Meseca nakon što je pokušaj Rusije da sleti na Mesec u istoj oblasti završio neuspehom nakon kvara motora.

Chandraiaan-3 — indijska svemirska letelica koja je lansirana prošlog meseca — postigla je meko sletanje u 18:04. po lokalnom vremenu u sredu, nakon što se ruska Luna-25 srušila na Mesec u nedelju. Rover, nazvan Pragjan, ili mudrost, treba da analizira hemijski sastav površine Meseca i traži vodu tokom jednog lunarnog dana, što je ekvivalentno 14 dana na Zemlji.

Indija je druga zemlja, uz Kinu, koja ima operativni rover na Mesecu.

Uspešno spuštanje podiže prestiž Indije u globalnoj svemirskoj trci, nakon što je zemlja pretrpela neuspeh zbog neuspešne misije na Mesecu 2019. Premijer Narendra Modi želi da ojača mesto zemlje među svetskim nacijama u svemiru i u junu Indija je potpisala Artemis Sporazumi, inicijativa koju podržavaju SAD sa više od dvadeset drugih zemalja za upravljanje zajedničkim misijama i civilnim istraživanjem svemira.

Vikram, lender Chandraiaan-3, bio je u trendu na Ks, ranije poznat kao Tviter, dok su industrijalci milijarderi i bolivudski glumci željno iščekivali istorijski trenutak. Škole su pozvale učenike širom najmnogoljudnije nacije na svetu da gledaju događaj uživo i obeleže značajnu misiju, dok su se neki molili u džamijama i hramovima za uspešno sletanje.

Akcije 13 indijskih kompanija iz svemirskog sektora, uključujući PTC Industries Ltd., Zen Technologies Ltd. i Centum Electronics Ltd., su se ove nedelje oporavile i dodale tržišnu vrednost za više od 2,5 milijardi dolara, prema podacima koje je dostavio Blumberg.

Vodeni led prisutan na neistraženom južnom polu Meseca takođe je izazvao interesovanje zemalja koje putuju svemirom, uključujući SAD i Kinu. To bi mogao biti ključni resurs za piće, disanje i raketno gorivo za unapređenje ljudskog svemirskog istraživanja dublje u Sunčev sistem.

Misija američke svemirske agencije, Artemis III, planira da pošalje prve ljude da istraže područje blizu južnog pola 2025. Kina takođe nastoji da izgradi istraživačku stanicu u blizini regiona i postavi astronaute na Mesec do 2030. Japan ima misija bez posade planirana za lansiranje 26. avgusta.

Indija planira i druge svemirske napore. Zemlja će uskoro pokrenuti misiju, nazvanu Aditia L1, za detaljnu solarnu studiju. Misija Venera je takođe na dnevnom redu Indijske organizacije za istraživanje svemira, rekao je Modi nakon sletanja. Agencija planira da demonstrira sposobnost ljudskih svemirskih letova kroz svoju misiju Gaganiaan, koja će lansirati članove posade u orbitu od 400 kilometara (249 milja) na tri dana pre nego što ih bezbedno vrati na Zemlju.

Indijska svemirska agencija i NASA dogovorile su se da pošalju indijskog astronauta na Međunarodnu svemirsku stanicu. Ova južnoazijska nacija je takođe u razgovorima sa Japanom da zajedno rade na misiji na Mesecu.