Britanski muzej traži povrat oko 2.000 ukradenih predmeta

Britanski muzej traži povrat oko 2.000 ukradenih predmeta

Oko 2.000 artefakata, uključujući zlatni nakit i dragulje, ukradeno je iz Britanskog muzeja tokom dužeg vremenskog perioda, ali napori za oporavak su već u toku, rekao je u subotu predsednik muzeja Džordž Ozborn.

Muzej, jedna od najpopularnijih atrakcija u Londonu čije blago uključuje Rozetski kamen, drevnu egipatsku relikviju ispisanu hijeroglifima i drugim tekstovima, saopštio je prošle nedelje da je jedan član osoblja otpušten nakon predmeta koji datiraju iz 15. veka pre nove ere do 19. veka nove ere. je odneto iz magacina.

Direktor muzeja Hartvig ​​Fišer rekao je u petak da će se povući nakon što je priznao propuste u istrazi krađe predmeta iz njegove zbirke.

Ozborn, bivši britanski ministar finansija, rekao je radiju Bi-Bi-Si da nije sva muzejska zbirka pravilno katalogizovana ili registrovana, što nije jedinstvena situacija među velikim institucijama čije su kolekcije sakupljane stotinama godina.

Sprovedena je „forenzička“ istraga kako bi se otkrilo šta je ukradeno, rekao je Ozborn. „Mislimo da je to oko 2.000 artikala“, rekao je on. „Ali moram da kažem da je to vrlo privremena cifra i da još uvek aktivno tražimo.“

„Već smo počeli da vraćamo neke od ukradenih predmeta“, dodao je on, ne iznoseći nikakve detalje o tome šta je i kako je pronađeno.

Ozborn je rekao da ne veruje da je bilo namernog prikrivanja nakon što je muzej ranije odbacio upozorenje 2021. da se krađe dešavaju.

Ali moglo je postojati neka „potencijalna grupa koja misli“ na vrhu institucije koja nije mogla da veruje da insajder krade, rekao je on.

On je rekao da su krađe „sigurno štetile“ reputaciji muzeja, koji se predstavlja kao pouzdani čuvar neprocenjivih artefakata iz kultura širom sveta.

„Zato se izvinjavam u ime muzeja“, rekao je on.

Policija je u četvrtak saopštila da su intervjuisali, ali da nisu optužili neimenovanog čoveka zbog ukradenih artefakata.