Rusija se nada da će povećati izvoz ribe i morskih plodova u Kinu nakon zabrane Japana

Rusija se nada da će povećati izvoz ribe i morskih plodova u Kinu nakon zabrane Japana

Rusija se nada da će povećati svoj izvoz morskih proizvoda u Kinu nakon kineske zabrane japanskog uvoza morskih plodova nakon puštanja prečišćene radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukušima u more.

Rusija je jedan od najvećih dobavljača morskih proizvoda Kini, sa 894 ruske kompanije kojima je dozvoljeno da izvoze morsku hranu, saopštio je u julu Rosselkhoznadzor, ruska organizacija za bezbednost hrane.

U saopštenju kasno u petak, Rosselkhoznadzor je rekao da nastoji da poveća broj izvoznika.

„Kinesko tržište je generalno obećavajuće za ruske riblje proizvode. Nadamo se da ćemo povećati broj sertifikovanih ruskih kompanija i brodova, obim proizvoda i njihov asortiman“, navodi se u saopštenju Rosselhoznadzora.

Kako bi pomogao u tim naporima, Rosselhoznadzor planira da nastavi dijalog sa Kinom o pitanjima bezbednosti morskih plodova i završi pregovore sa Kinom o propisima za snabdevanje zemlje ruskim morskim proizvodima, navodi se u saopštenju.

Kina je već zabranila uvoz neke hrane iz Japana, ali je potpuna zabrana u četvrtak izazvana zabrinutošću zbog „rizika od radioaktivne kontaminacije“ nakon što je počela da pušta prečišćenu vodu.

Kina je bila destinacija za više od polovine ruskog izvoza vodenih proizvoda između januara i avgusta, navodi se u saopštenju bez navođenja cifara, među kojima dominiraju poluk, haringa, iverka, sardina, bakalar i rak.

Rusija je prošle godine izvezla 2,3 miliona metričkih tona morskih proizvoda u vrednosti od oko 6,1 milijardu dolara, oko polovine ukupnog ulova, pri čemu su Kina, Južna Koreja i Japan najveći uvoznici, navodi ruska agencija za ribarstvo.

Japan je rekao da kritike Rusije i Kine nisu podržane naučnim dokazima i da će nivoi zagađenja u vodi biti ispod onih koji se smatraju bezbednim za piće prema standardima Svetske zdravstvene organizacije.

Ipak, Rosselkhoznadzor je saopštio da je pooštrio kontrolu uvoza morskih plodova u Japan, iako su količine neznatne.

Regulator je takođe rekao da bi pravac strujanja na ruskom Dalekom istoku, gde se ulovi oko 70 odsto ruske morske hrane, „sprečio kontaminaciju“ morskih proizvoda koje su ulovili ruski brodovi.

Takođe je pooštrio radiološku kontrolu morskih plodova uhvaćenih u ruskim vodama koje su relativno blizu Fukušime i testiraće odabrane uzorke na nivo radijacije, izvestio je Interfaks u četvrtak, pozivajući se na pacifičku kancelariju Rosselhoznadzora.