Tramp i dalje dominira, pokazuje anketa

Tramp i dalje dominira, pokazuje anketa

Donald Tramp vodi Rona DeSantisa za skoro 40 procentnih poena u trci za republikansku predsedničku nominaciju čak i nakon što je odbio da raspravlja o guverneru Floride i drugim rivalima, prema anketi Rojters/Ipsos koja je zatvorena u petak.

Istraživanje je pokazalo da je polovina republikanskih ispitanika koji su pratili prvu partijsku debatu u sredu bila otvorenija za DeSantisove kandidature – dobra vest za kampanju koja se oslanja na događaj koji će povećati njegov profil nakon letnjeg pada u anketama javnog mnjenja.

Ali to je pokazalo da je DeSantis ostao zaglavljen na dalekom drugom mestu sa 13% podrške republikanskih ispitanika, dok je Tramp, bivši predsednik, imao 52%, što je neznatno više od 47% koliko je dobio u anketi Rojtersa/Ipsosa početkom avgusta.

Dvodnevna anketa je prikupila onlajn odgovore od 1.004 odraslih Amerikanaca, uključujući 347 republikanaca širom zemlje, i imala je interval verodostojnosti, meru preciznosti, od oko 6 procentnih poena u oba smera za republikance.

DeSantis i još sedam republikanskih kandidata učestvovali su u debati u Milvokiju, dok je unapred snimljeni Trampov intervju sa konzervativnim komentatorom Takerom Karlsonom objavljen istovremeno na X, ranije poznat kao Tviter, imao za cilj da odvuče gledaoce.

Tramp je pre debate rekao da ne vidi nikakvu političku korist od učešća s obzirom na njegovu ogromnu prednost u istraživanjima javnog mnjenja, uprkos njegovim optužnicama u četiri odvojena krivična slučaja. Čini se da su to potvrdili rezultati ankete Rojters/Ipsos.

Dok je DeSantis bio u centru pažnje u debati, bio je u senci velikog dela burnog dvosatnog događaja tehnološki preduzetnik Vivek Ramasvami, koji se sukobio sa bivšom ambasadorkom UN-a Niki Hejli i drugim kandidatima.

Ipak, oko polovine republikanskih ispitanika je reklo da je veća verovatnoća da će podržati DeSantisa na osnovu onoga što su čuli o debati. Oko četiri od 10 republikanaca reklo je da je veća verovatnoća da će podržati Ramasvamija ili Hejli na osnovu debate.

Mnogi, međutim, nisu bili dovoljno zagrejani za Ramasvamija i Hejli da bi rekli da sada podržavaju njihove ponude. Samo 5% republikanaca je reklo da je direktno podržalo Ramasvamija, dok je samo 4% podržalo Hejli, slično kao i pre debate.

Bivši potpredsednik Majk Pens imao je 6% podrške republikanaca, ali samo jedan od pet republikanaca koji su pratili debatu rekao je da je sada otvoreniji da ga podrži.

Oko 59% anketiranih republikanaca pratilo je debatu, dok je 19% reklo da je gledalo uživo, a ostali su rekli da su gledali neke klipove ili vesti o njoj. Četrdeset jedan odsto je reklo da ništa nije videlo ili čulo o tome.

U hipotetičkom meču između predsednika Džoa Bajdena, demokrate, i Trampa, veći broj ispitanika, uključujući demokrate i nezavisne, upitan je koga bi izabrali „da se izbori za predsednika održe danas“.

Tramp je imao 38 odsto prema Bajdenovim 32 odsto. Ostali su rekli da nisu sigurni, da neće glasati ili će izabrati nekog drugog.

U četvrtak je Trampov snimak pušten na slobodu nakon što je osuđen u zatvor u Atlanti zbog više od deset optužbi za krivična dela u okviru opsežnog krivičnog slučaja koji je proistekao iz njegovih pokušaja da poništi svoj izborni poraz u Džordžiji 2020.