Lekar klinike Mejo koji je želeo da podrži terorističku grupu Islamska država osuđen na 18 godina zatvora

Lekar klinike Mejo koji je želeo da podrži terorističku grupu Islamska država osuđen na 18 godina zatvora

Pakistanski lekar i bivši koordinator istraživanja Klinike Mejo koji je pokušao da se pridruži terorističkoj grupi Islamske države u borbi u Siriji i izrazio interesovanje za izvođenje napada na tlu SAD, osuđen je u petak na 18 godina zatvora, piše AP.

Muhamed Masud, 31, priznao je krivicu prije godinu dana za pokušaj pružanja materijalne podrške stranoj terorističkoj organizaciji. Tužioci su rekli da je bezuspešno pokušao da otputuje iz SAD u Siriju preko Jordana 2020. godine, a zatim je pristao da odleti iz Mineapolisa za Los Anđeles kako bi se sastao sa nekim za koga je mislio da će mu pomoći da otputuje teretnim brodom na teritoriju ID.

Ali agenti FBI-a su ga uhapsili na aerodromu u Mineapolisu 19. marta 2020. godine, nakon što se prijavio na let.

Američki okružni sudija Pol Magnuson izrekao je kaznu u petak u Sent Polu.

Tužioci su rekli da je Masud bio u SAD sa radnom vizom. Oni su tvrdili da je počev od januara 2020. dao nekoliko izjava plaćenim doušnicima — za koje je verovao da su pripadnici IS — obećavajući svoju vernost grupi i njenom vođi. Tužioci su takođe rekli da je izrazio želju da izvrši napade „vuka samotnjaka“ u SAD.

Izjava FBI-ja kaže da su agenti počeli istragu 2020. nakon što su saznali da je neko, za koga je kasnije utvrđeno da je Masud, objavio poruke na šifrovanoj platformi društvenih medija koje ukazuju na nameru da podrži IS. Masud je kontaktirao jednog od doušnika na platformi i rekao da je doktor medicine sa pakistanskim pasošem i da želi da otputuje u Siriju, Irak ili severni Iran u blizini Avganistana „da bi se borio na liniji fronta i pomogao ranjenoj braći“, kaže se u dokumentu.

Klinika Mejo je potvrdila da je Masud ranije radio u njegovom medicinskom centru u gradu Ročesteru na jugoistoku Minesote, ali je rekao da tamo nije bio zaposlen kada je uhapšen.

Grupa Islamska država preuzela je kontrolu nad velikim delovima Iraka i Sirije 2014. godine i privukla je borce iz celog sveta. Grupa je izgubila kontrolu nad tom teritorijom 2019. Ali stručnjaci Ujedinjenih nacija rekli su prošle nedelje da i dalje ima 5.000 do 7.000 članova širom svog bivšeg uporišta, uprkos nedavnim neuspesima, i da njeni borci danas predstavljaju najozbiljniju terorističku pretnju u Avganistanu.

Minesota je bila mesto za regrutovanje terorističkih grupa. Otprilike tri desetine Minesotanaca — uglavnom muškaraca iz velike somalijske zajednice u državi — otišlo je od 2007. da bi se pridružilo Al Šababu — ogranku Al Kaide u istočnoj Africi, koja još uvek kontroliše delove ruralne Somalije — ili militantnim grupama u Siriji, uključujući IS. Nekoliko drugih osuđeno je po optužbama za terorizam zbog planiranja pridruživanja tim grupama ili pružanja podrške tim grupama.