Reprezentacija Španije dala ostavku jer je šef federacije odbio da podnese ostavku zbog skandala sa poljupcima

Reprezentacija Španije dala ostavku jer je šef federacije odbio da podnese ostavku zbog skandala sa poljupcima

Španski fudbalski trener Luis Rubijales u petak je odbio da podnese ostavku jer je zgrabio zvezdu Dženi Ermoso za glavu i poljubio je u usne posle pobede Španije na Svetskom prvenstvu za žene, što je dovelo reprezentaciju do pobune, a vladu da ga osudi, piše Rojters.

U zajedničkoj izjavi poslanoj preko njihovog sindikata FUTPRO, svih 23 tima koji su osvojili kup, uključujući Ermosa, kao i 32 druga člana tima, rekli su da neće igrati internacionalce dok Rubijales ostaje na čelu Kraljevske španske fudbalske federacije (RFEF).

U istoj izjavi, Ermoso je demantovala Rubijalesovu tvrdnju da je poljubac koji joj je dao na ceremoniji dodele medalja nakon što je Španija pobedila Englesku sa 1:0 u finalu u Sidneju, Australija, bio sporazuman.

„Ne tolerišem kada se moja reč dovodi u sumnju, a manje kada se izmišljaju reči koje nisam rekla“, napisala je ona.

Kasnije, u izjavi na društvenim mrežama u petak, Ermoso je dodala: „Osećao sam se ranjivo i žrtvom agresije. Jednostavno nisam bio poštovan.“

Ona je rekla da je RFEF na nju vršio „stalni pritisak da opravda postupke gospodina Rubijalesa“. Ona je dodala da je incident na dugoj listi situacija koje su igrači osuđivali godinama.

Federacija, koja nije odgovorila na njene najnovije komentare, sazvala je hitan sastanak u petak na kojem se očekivalo da će Rubijales da se povuče. Ali umesto toga on je više puta govorio da neće odustati i žalio se da „lažne feministkinje” „pokušavaju da me ubiju”.

Poljubac je nazvao „malim peckom“ koji je bio „spontan, obostran, euforičan i konsenzusan“. Tvrdio je i da je pitao Ermosa da li može da je poljubi i da je ona rekla „OK“.

„Hoće li me sporazumni pek odvesti odavde? Neću podneti ostavku. Boriću se do kraja“, rekao je Rubijales (46) izazvavši aplauz pretežno muške publike.

Komentari i reakcije publike naišli su na prezir na društvenim mrežama.

Kritike na račun Rubijalesovog ponašanja nakon pobede Španije nagomilale su se tokom cele nedelje, a vršilac dužnosti ministra rada Jolanda Dijaz nazvala je njegov govor u petak „neprihvatljivim“.

Na društvenim mrežama je napisala: „Vlada mora da deluje i preduzme hitne mere: nekažnjivost za mačo akcije je gotova. Rubijales ne može da nastavi na funkciji“.

Vršilac dužnosti ministra za ravnopravnost Irene Montero rekla je da državni tužilac i državni savet za sport CSD treba da deluju kako bi zaštitili Ermosa.

[1/4] Fudbal – Svetsko prvenstvo u fudbalu za žene Australija i Novi Zeland 2023. – Španski premijer Pedro Sančez prima šampione Svetskog prvenstva – Monkloa Palata, Madrid, Španija – 22. avgust 2023. Predsednik Kraljevske španske fudbalske federacije Luis Rubijales REUTERS /Juan Medina Sticanje prava na licenciranje

FIFA je u četvrtak otvorila disciplinski postupak protiv Rubijalesa nakon što je Ermoso u izjavi rekla da njen sindikat radi na odbrani njenih interesa i da takvi postupci „nikada ne bi trebalo da prođu nekažnjeno“.

Vlada, koja ne može da otpusti Rubijalesa, tražiće da ga suspenduje po zakonskoj proceduri pred sportskim tribunalom, rekao je novinarima šef CSD-a Viktor Frankos.

„Želimo da sve ovo bude ‘I ja’ španskog fudbala“, rekao je Frankos i dodao da bi CSD mogao da suspenduje Rubijalesa tokom istrage ako se Tribunal složi.

Ako se može dokazati da je poljubac bio bez pristanka, Rubijalesu bi se čak moglo suditi po zakonu o seksualnom nasilju koji su prošle godine uveli vladajući socijalisti.

Rodna pitanja su poslednjih godina postala istaknuta tema u Španiji. Desetine hiljada žena učestvovale su u uličnim marševima protestujući protiv seksualnog zlostavljanja i nasilja.

Koaliciona vlada je predsedavala zakonskim reformama koje uključuju jednaku platu, abortus, seksualni rad i prava transrodnih osoba.

„Ovo je neprihvatljivo. Gotovo je. Uz tebe smo, saigrače Dženi Ermoso“, rekla je koleginica Aleksija Putelas na X posle sastanka federacije u petak.

Neki igrači su takođe protestovali.

Na događaju u nedelju, Rubijales je takođe viđen kako se hvata za međunožje u znak slavlja dok je stajao pored kraljice Leticije u loži na stadionu, zbog čega se izvinio u petak.

Međunarodni sindikat fudbalera FIFPro naveo je u saopštenju da je pisao UEFA, gde je Rubijales potpredsednik, tražeći da pokrene disciplinski postupak. UEFA je odbila da komentariše.

Rubijales se sastao sa ključnim članovima federacije neposredno pre skupštine i rekao im o svojim planovima da ne podnese ostavku, prema izvoru iz federacije.

Jedina osoba koja se protivila je Rafael del Amo, predsednik Nacionalnog komiteta za ženski fudbal, koji je rekao da će podneti ostavku u znak protesta.