Danska nastoji da zabrani spaljivanje Kur’ana

Danska nastoji da zabrani spaljivanje Kur’ana

Danska vlada priprema zakon kojim će biti zabranjeno javno maltretiranje ili uništavanje predmeta od verskog značaja, najavio je ministar pravde Peter Humelgard. Serija nedavnih spaljivanja Kur’ana u Danskoj zaoštrila je odnose između Kopenhagena i nekoliko muslimanskih zemalja.

Obraćajući se novinarima u petak, ministar je rekao da će vlada uskoro predložiti zakon koji zabranjuje „neodgovarajuće rukovanje predmetima od suštinskog verskog značaja“. On je objasnio da će nacrtom zakona biti kažnjivo javno spaljivanje Kurana, Biblije ili Tore, kao primera.

Humelgaard je rekao da je nedavna buja spaljivanja Kurana značila da se Danska „sve više doživljava“ kao zemlja koja „olakšava vrijeđanje i omalovažavanje drugih zemalja i religija“ i da takvi postupci ugrožavaju sigurnost Danaca, kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Prema ministrovim rečima, ako zakon bude usvojen, on bi za radnje javnog spaljivanja svetih tekstova ili drugih bogoslužbenih predmeta bio kažnjiv novčano ili zatvorom do dve godine. On, međutim, nije precizirao kada se očekuje da će parlament glasati o zakonu.

Predlog je naišao na odbijanje danskih opozicionih partija, koje tvrde da bi zabrana spaljivanja Kur’ana predstavljala kršenje slobode govora. Humelgaard je, međutim, odgovorio na kritike navodeći da „u osnovi veruje“ da postoje „civilizovaniji načini da se izrazi svoje stavove od spaljivanja stvari“.

Još u julu, danski ministar inostranih poslova Lars Loke Rasmusen je takođe nagovestio da vlada traži „pravno sredstvo“ koje bi omogućilo vlastima da spreče spaljivanje Kurana ispred ambasada drugih zemalja.

Rasmusen je naglasio da takvi „duboko uvredljivi i nepromišljeni postupci“ ne predstavljaju „vrednosti na kojima se gradi dansko društvo“.

On je, međutim, primetio da sve mere koje imaju za cilj da zaustave takva dela u budućnosti moraju ipak biti ograničene ustavom zaštićenim slobodama izražavanja.

Susedna Švedska je takođe videla seriju epizoda spaljivanja Kurana poslednjih nedelja. Stokholm takođe sada nastoji da zabrani skrnavljenje svetih tekstova bez kršenja ustavom zaštićenog prava na slobodu govora.

„Nije sve što je legalno prikladno“, rekao je ranije ovog meseca švedski premijer Ulf Kirsterson. On je dodao da će zemlja uvesti strože granične mere kako bi sprečila ljude sa „veoma slabim vezama sa Švedskom“ da uđu da počine zločine ili dela koja su u suprotnosti sa bezbednosnim interesima nacije.