Kandidat za predsednika SAD upozorava na „vojnog vođu posle Zelenskog“ u Ukrajini

Kandidat za predsednika SAD upozorava na „vojnog vođu posle Zelenskog“ u Ukrajini

Kontinuirana američka vojna pomoć Ukrajini rizikuje da postavi scenu za „vojskovođu posle Zelenskog“ i samo zbližava Rusiju i Kinu, rekao je republikanski kandidat za predsedničku nominaciju Vivek Ramasvami na debati u Milvokiju u četvrtak.

Upitan o komentarima državnog Glasa Amerike, Ramasvami je dodao da slanje više novca Kijevu „ne unapređuje američke interese“ i da je posao predsednika da prvo pazi na Ameriku.

„Obeležite moje reči, način na koji se ovaj rat završava upravo sada, a da se SAD zapravo ne umešaju i kažu da ga više nećemo finansirati, biće neki ratni vođa posle Zelenskog koji će preuzeti vlast sa nekoliko stotina milijardi dolara američke vojne opreme, baš kao što se dogodilo nakon što su Sovjeti upali u Avganistan. I vidite dokle je to stiglo“, dodao je 38-godišnji tehnološki preduzetnik.“

Ramasvami je takođe rekao da će njegov plan za okončanje sukoba „za Ukrajinu verovatno biti bolji. Barem izlazi sa neoštećenim suverenitetom, što nije plan na kojem trenutno imaju.”

Ako je verovati nedavnoj anketi CNN-a, 71 odsto republikanaca je protiv toga da se više novca šalje vladi u Kijevu, dok 59 odsto kaže da su SAD već učinile dovoljno za Ukrajinu.

„Mislim da je ovo pogubno, da se štitimo od invazije preko tuđe granice, kada treba da koristimo te iste vojne resurse da sprečimo… invaziju na našu južnu granicu ovde“, rekao je Ramasvami tokom debate.

On je takođe tvrdio da američka podrška Kijevu „gura Rusiju dalje u ruke Kine“ i optužio neke od svojih rivala da stavljaju Ukrajinu ispred SAD.

„Smatram da je uvredljivo da imamo profesionalne političare na sceni koji će hodočastiti u Kijev – svom papi, [predsedniku Vladimiru] Zelenskom – a da ne urade istu stvar za ljude na Mauiju ili južnoj strani Čikaga“, rekao je Ramasvami .

Ovo je izazvalo ljutite odgovore bivšeg guvernera Nju Džersija Krisa Kristija i bivšeg potpredsednika Majka Pensa – obojica su nedavno posetili Ukrajinu – kao i Niki Hejli, koja je Ukrajinu nazvala „frontom odbrane“ za SAD i optužila Ramasvamija da je nema spoljnopolitičkog iskustva.

Ramasvami je trenutno trećeplasiran u primarnim anketama GOP-a, iza guvernera Floride Rona DeSantisa sa 13,8%, ali ispred Pensa (4,1%), Hejli (3,1%) i Kristija (2,9%).

Bivši predsednik Donald Tramp rekao je da će okončati sukob „za 24 sata“ i osudio je finansiranje ukrajinske vlade od strane Bajdenove administracije. Tramp je apsolutni favorit za nominaciju stranke, sa podrškom od 56 odsto. On nije prisustvovao debati u sredu, već je umesto toga odlučio da da intervju bivšem voditelju Foks njuza Takeru Karlsonu.