Petković: Poruka iz Prištine da će tzv. KBS uskoro delovati na severu KiM

Petković: Poruka iz Prištine da će tzv. KBS uskoro delovati na severu KiM

Direktor kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da se, u trenutku kada Aljbin Kurti svakodnevno potpiruje sukobe i izaziva tenzije i provokacije na severu KiM, poruka ministra odbrane privremenih institucija Ejupa Maćedoncija, da će tzv. KBS uskoro delovati i na prostoru severa pokrajine ne može shvatiti drugačije nego kao otvorena pretnja, prenosi Sputnik.

Petković je istakao da ovakve opasne poruke, ratnički pokliči i zveckanje oružjem srpskom narodu na severuKiMniti idu u pravcu preko potrebne deeskalacije, niti u pravcu mirnog i održivog rešenja, već podižu tenzije, unose nemir među srpski narod i prete da destabilizuju čitav region.

„Podsećamo tzv. ministra ratne prošlosti da dobro prouči sve garancije koje postoje na osnovu kojih nikada nikakve kosovske bezbednosne snage ne mogu da uđu na sever pokrajine. To su, ne samo garancije iz 2013. godine, generalnog sekretara NATO-a Andersa Fog Rasmusena, već i garancije koje je 28. decembra prošle godine NATO dao daKBSne mogu na sever bez njihove saglasnosti“, ukazao je Petković.

Maćedonci se jasno deklarisao kao ratni huškač i ratni ministar, naveo je Petković, dodajući da to dokazuje i porukom da su KBS naslednik zločinačkeUČKkoja je i od strane međunarodnih predstavnika proglašena terorističkom organizacijom.

On je napomenuo da ovakva opasna izjava dolazi nakon Kurtijeve poruke da je i kosovska policija naslednik tzv. UČK, što, kako je ukazao, jasno pokazuje kakvim bi „zločinačkim metodamaKurtii njegovi posilni voleli da pokore sever naše južne pokrajine“.

„Zato im se i priviđaju srpske baze blizu administrativne linije, ne bi li na taj način pokušali da opravdaju svoje militantne poteze i snove“, zaključio je Petković.