Dve sestre uhapšene u Kijevu zbog igranja na grobovima mrtvih vojnika

Dve sestre uhapšene u Kijevu zbog igranja na grobovima mrtvih vojnika

Dve Ukrajinke privukle su pažnju kijevske policije zbog obeležavanja Dana nezavisnosti nacije plesom na grobovima poginulih ukrajinskih vojnika.

Video koji prikazuje dve mlade žene kako plešu pored groba objavljen je na društvenim mrežama u četvrtak, 24. avgusta, na Dan nezavisnosti Ukrajine. Kratak snimak prikazuje najmanje jednu ženu kako igra ispred kamere dok još stoji pored groba uz fotografiju muškarca u vojnoj uniformi.

Ukrajinska policija otkrila je snimak u četvrtak uveče. „Za manje od sat vremena, policajci su ustanovili gde se [žene] nalaze i odveli ih u policijsku upravu“, navodi se u saopštenju kijevske policije u petak, dodajući da se dve sestre „suočavaju sa do pet godina iza rešetaka“ pod optužbom za „skvrnavljenje vojničkih grobova“.

Kasnije je otkriveno da su „dve sestre došle na … groblje i odlučile da na taj način ‘počaste’ uspomenu na pale…“, dodala je policija. Služba za provođenje zakona objavila je i fotografije dve žene, koje su još uvek obučene u istu odeću koju su nosile na snimku, u pratnji policajca. Njihov identitet nije otkriven.

Originalna objava sa video snimkom je od tada uklonjena sa društvenih mreža, a jedan od navodnih osumnjičenih je tada očigledno objavio izvinjenje na Instagramu, tvrdeći da su ona i njena sestra „posetile grob [svog] pokojnog oca“, koji je navodno ubijen. u blizini grada Izijuma, koji je bio poprište žestokih borbi između ruskih i ukrajinskih trupa 2022. godine.

Žena je tada tvrdila da su ona i njena sestra bile „svesne stava svog pokojnog oca o kulturi sahranjivanja“ i da nisu videle „ništa loše“ u svojim postupcima. „Nije bilo naročito korektno objavljivati takav video“, rekla je ona i dodala da im je „žao“. Izvinjenje je potom takođe brzo skinuto.