Kina planira da smanji taksu na trgovinu akcijama do 50%

Kina planira da smanji taksu na trgovinu akcijama do 50%

Kineske vlasti planiraju da smanje taksu na domaću trgovinu akcijama za čak 50%, rekle su tri osobe koje su upoznate sa tim, u daljem pokušaju da revitalizuju zalihe u zemlji.

Kineski regulatori, uključujući Ministarstvo finansija, pod vođstvom Državnog saveta, podneli su nacrt predloga kabinetu ranije ovog meseca, rekli su dvojica ljudi, dodajući da bi odluka mogla biti doneta i objavljena u petak.

Predlog da se smanji sadašnja taksa od 0,1% na trgovinu hartijama od vrednosti predlaže smanjenje od 20% ili 50%, što bi bilo prvo takvo smanjenje od 2008, rekli su dvojica ljudi.

Kvant smanjenja, koji ranije nije prijavljen, verovatno će biti postavljen na 50%, rekli su.

Svi izvori su odbili da budu imenovani jer nisu bili ovlašćeni da razgovaraju sa medijima.

Kancelarija za informisanje Državnog saveta, koja se bavi pitanjima medija u ime vlade, nije odmah odgovorila na faksom poslati zahtev za komentar. Ni Ministarstvo finansija i Kineska regulatorna komisija za hartije od vrednosti (CSRC) nisu odmah odgovorili.

Predloženo smanjenje usledilo je nakon što su kineski lideri krajem jula obećali da će ponovo oživeti drugu po veličini svetsku berzu, koja se potresa dok se ekonomski oporavak zemlje sve više produbljuje.

Indeks bluechip-a CSI300 (.CSI300) u zemlji je pao na devetomesečne minimume i pao je za 11% u odnosu na maksimum u aprilu jer su nade u ekonomski oporavak posle COVID-a i bum korporativnih zarada propale. Poređenja radi, MSCI-jev globalni indeks akcija (.MIVO00000PUS) je do sada ove godine porastao za 11%.

Druga po veličini svetska privreda rasla je sporim tempom u drugom tromesečju usled slabe tražnje i kod kuće i u inostranstvu, što je navelo analitičare da smanje svoje prognoze rasta za ovu godinu u odsustvu velikih mera podrške politici.

U pozadini rastućih nepogoda, Peking je preduzeo niz mera za podršku tržištima, uključujući manje od očekivanog smanjenja u ključnoj meri za kreditiranje i druge korake ranije ove nedelje.

Skromni podsticaji do sada nisu uspeli da zadovolje investitore i ožive ekonomiju koja usporava, jer oni zahtevaju jače pakete politike, uključujući i ogromnu državnu potrošnju.

U poslednjem takvom potezu, kineska centralna banka je zatražila od nekih domaćih banaka da smanje svoje spoljne investicije kroz šemu Bond konekt, preneo je Rojters ranije u petak, pozivajući se na izvore sa direktnim saznanjima o tome.

Kineski regulator za hartije od vrednosti je 18. avgusta predstavio paket predloga koji uključuje podršku otkupu akcija i podsticanje dugoročnih investicija za podršku berzanskom tržištu zemlje od 11 biliona dolara.

CSRC je takođe rekao da je stabilizacija tržišta akcija prioritet. „Bez relativno stabilnog tržišnog okruženja, nema osnova za oživljavanje tržišta i podizanje raspoloženja.

Državni savet može da odluči o bilo kakvom smanjenju ili izuzeću taksi, uključujući i onu o trgovanju akcijama, na osnovu potreba ekonomskog i društvenog razvoja zemlje, prema kineskom zakonu o državnoj taksi koji je stupio na snagu u julu 2022.

„Smanjenje takse (na trgovanje akcijama) može pomoći u smanjenju troškova ulaganja i podsticanju trgovačke aktivnosti“, navode analitičari brokera Topsperiti Securities u napomeni. „U poređenju sa prethodnim merama politike, smanjenje takse može imati jači efekat u obnavljanju poverenja investitora. Dugoročno, uticaj bi mogao biti ograničen.“

Prošle godine fiskalni prihodi Kine iznosili su 20,37 biliona juana (3,02 biliona dolara), pri čemu je 276 milijardi juana ili 1,35 odsto doprinelo državna taksa na transakcije sa hartijama od vrednosti, pokazuju zvanični podaci.

Ranije ovog meseca, Blumberg je prvi put izvestio da kineske vlasti razmatraju smanjenje takse na trgovinu akcijama.

Izveštavanje redakcija iz Hong Konga i Pekinga; Dodatno izveštavanje redakcije iz Šangaja; Uređivanje Sumeet Chatterjee i Linkoln Feast.