Sud u Vanuatuu presudio je da je prozapadni premijer izgubio izglasavanje nepoverenja

Sud u Vanuatuu presudio je da je prozapadni premijer izgubio izglasavanje nepoverenja

Vrhovni sud Vanuatua presudio je da je opoziciona stranka prošle nedelje dobila zahtev za izglasavanje nepoverenja premijeru Išmaelu Kalsakauu, ali je obustavio akciju njegovog smenjivanja kako bi se omogućila žalba.

Vanuatu, u središtu strateškog rivalstva između Kine i zapadnih zemalja na pacifičkim ostrvima, upao je u političku krizu nakon što je opozicioni lider Bob Lofman podneo peticiju za izglasavanje nepoverenja kritikujući Kalsakaua zbog potpisivanja bezbednosnog pakta sa Australijom i podizanja minimalne plate. .

Zahtev za izglasavanje nepoverenja dobio je 26 glasova, u poređenju sa 23 glasa protiv, ali je predsednik parlamenta zaključio da nije uspeo da dobije apsolutnu većinu od 27 za smenu premijera u parlamentu sa 52 mesta.

Jedno mesto je upražnjeno, a jedan poslanik nije prisustvovao sednici zbog bolesti.

Sudija Vrhovnog suda Edvin Goldsbro presudio je u petak da je apsolutna većina u parlamentu sa 51 članom 26.

Zadržavanje, da bi se dozvolila žalba, je na snazi do ponedeljka popodne. Ako ne bude žalbe, ili bude odbijena, parlament bi glasao za novog premijera.

Loughman je kao prethodni premijer približio Vanuatu Kini. Njegova vlada je izgubila na vanrednim nacionalnim izborima 2022.

On je kritikovao bezbednosni pakt sa Australijom, rekavši da kompromituje „neutralni“ status Vanuatua i da bi mogao da ugrozi razvojnu pomoć Kine.

Kalsakau je ovo odbacio kao neosnovano i istakao posete na visokom nivou Vanuatuu zapadnih zemalja, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona u julu, tokom njegovog osam meseci na funkciji. Makron je u govoru upozorio protiv „novog imperijalizma“ na Pacifiku – komentari koji se odnose na Kinu.

Kina je bila glavni infrastrukturni zajmodavac Vanuatua.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici nastoje da odvrate nacije pacifičkih ostrva od uspostavljanja bezbednosnih veza sa Pekingom, nakon što je Kina potpisala bezbednosni pakt sa Solomonovim Ostrvima.