Ekspanzija uzgoja goveda i nekontrolisane klimatske promene izložili bi više od milijardu krava toplotnom stresu

Ekspanzija uzgoja goveda i nekontrolisane klimatske promene izložili bi više od milijardu krava toplotnom stresu

Više od milijardu krava širom sveta doživeće toplotni stres do kraja veka ako emisije ugljenika budu visoke, a zaštita životne sredine niska, prema novom istraživanju objavljenom danas u Environmental Research Letters.

To bi značilo da bi se stočarstvo suočilo sa potencijalno smrtonosnim toplotnim stresom u velikom delu sveta, uključujući Centralnu Ameriku, tropsku Južnu Ameriku, Ekvatorijalnu Afriku i južnu i jugoistočnu Aziju. Istraživanje je takođe otkrilo da bi brzo smanjenje emisije gasova staklene bašte, kao i održavanje stočarske proizvodnje blizu sadašnjeg nivoa, smanjilo ove uticaje za najmanje 50% u Aziji, 63% u Južnoj Americi i 84% u Africi.

Ekstremna toplota šteti stoci na mnogo različitih načina, posebno kada je u kombinaciji sa visokom vlažnošću. Smanjuje plodnost, otežava rast teladi i može dovesti do povećanog uginuća. Kod mlečnih krava takođe smanjuje proizvodnju mleka. Sve ovo utiče na održivost stočarstva, smanjujući dobrobit životinja i prihod farme.

Da bi proučili trenutne i buduće uticaje toplotnog stresa na goveda, istraživači sa Univerziteta u Kejptaunu, Kvazulu-Natalu i Čikagu analizirali su današnje uslove toplote i vlažnosti širom sveta i procenili kako će oni uticati na goveda u narednim decenijama, u zavisnosti od različitih nivoa. emisija i oblika korišćenja zemljišta.

Istraživači predviđaju da ako buduća emisija ugljenika bude veoma visoka, devet od deset krava širom sveta će doživeti 30 ili više dana toplotnog stresa godišnje, a više od tri od deset će ga iskusiti tokom cele godine do kraja veka. .

Dok će najugroženije zemlje biti u tropskim regionima, mnogi drugi delovi sveta će se takođe suočiti sa višemesečnim uslovima toplotnog stresa svake godine, uključujući delove Evrope i Severne Amerike. Neke oblasti Japana, Australije i Meksika, između ostalih, doživeće 180 dana toplotnog stresa ili više godišnje.

Rastuće temperature i vlažnost će primorati farmere da se prilagode ovim novim uslovima, na primer, obezbeđivanjem ventilacije ili čak klimatizacije za životinje ili prelaskom na rase goveda prilagođene toploti. Ali ove mere će postati sve skuplje sa budućim zagrevanjem i neće biti moguće na svim mestima – što znači da stočarstvo više ne bi moglo biti održivo na mestima gde je trenutno glavna okupacija, na primer u Indiji, Brazilu, Paragvaju, Urugvaju i na severu. istočnoj Argentini i širom sahelskih i istočnoafričkih zemalja.

Brzo smanjenje emisija ugljenika i održavanje stočarske proizvodnje na sadašnjim nivoima bi u velikoj meri smanjilo broj goveda izloženih toplotnom stresu, posebno u nekim od najteže pogođenih regiona, uključujući Aziju, Južnu Ameriku i Afriku. Smanjenje emisija će takođe zaštititi stoku u umerenim regionima od toplotnog stresa više od pola godine.

Istraživači naglašavaju da će današnje odluke biti ključne za naredne decenije. Na primer, seča tropskih šuma za uzgoj stoke na mestima kao što su Amazonija i centralna Afrika ne samo da će povećati broj goveda u oblastima koje već doživljavaju najveći toplotni stres, već će takođe pogoršati klimatske promene, čineći uzgoj stoke izuzetno teškim u ovim regionima i drugde.

Smanjenje količine govedine u ishrani i jedenje više biljnih proizvoda smanjilo bi potražnju potrošača za stočnim proizvodima. Time bi se manje životinja izložilo riziku od toplotnog stresa, a istovremeno bi se pružile mogućnosti za zaštitu šuma i obnovu degradiranih zemljišta koje bi moglo pomoći u ograničavanju porasta temperature.

Dr Mišel Nort, veterinar i istraživač na Univerzitetu Kvazulu-Natal, rekla je: „Naša studija jasno pokazuje da su goveda sve više izložena temperaturama koje utiču na njihovo dobrobit, smanjujući rast i proizvodnju i potencijalno dovodeći do povećanja smrti, u mnogim delovima svet koji se trenutno smatra glavnom teritorijom za uzgoj stoke. Takođe je važno zapamtiti da ovde posmatramo samo toplotni stres i ne razmatramo promene u dostupnosti vode.“

„Ovo znači da će stočarstvo postati sve manje održivo u mnogim delovima sveta.“

„Postoje jednostavna rešenja koja mogu da smanje količinu toplotnog stresa kojem je goveda izložena, kao i da smanje emisije gasova staklene bašte, a samim tim i sveukupno smanje klimatske promene.

„Postojeći farmeri mogu da počnu da daju prioritet strategijama za smanjenje količine toplotnog stresa kod stoke, birajući iz širokog spektra rešenja koja se razlikuju po tome koliko dugo im je potrebno za implementaciju, koliko koštaju i njihovu efikasnost (drugim rečima, kako mnogo toplote sa kojom mogu pomoći stoci da se nosi). Takođe bi mogli da razmotre da li bi druga rasa goveda ili različite vrste stoke mogle biti bolje prilagođene njihovim lokalnim uslovima.“

„Istovremeno, farmeri i vlade moraju pažljivo da razmotre da li ima smisla proširiti proizvodnju stoke u regionima za koje se predviđa da će postati previše vrući za stoku. odluke (na primer kroz izbor održive ishrane, smanjenje potrošnje mesa i podršku lokalnim proizvođačima), kao i kroz njihove odluke o glasanju“.

Dr Kristofer Trisos, ekolog i istraživač klimatskih promena na Univerzitetu u Kejptaunu, rekao je: „Videli smo smrtonosne posledice klimatskih promena po ljude koje pojačavaju toplotne talase, ali životinje koje nas hrane takođe su u velikoj opasnosti od vrućine. potrebno je da reagujete sada da biste ograničili rizik.“

„Proširivanje stočarske proizvodnje sečom ili spaljivanjem tropskih šuma je neodrživo, pogoršava klimatske promene i ugroziće dobrobit stotina miliona goveda koje će biti izložene ozbiljnom toplotnom stresu tokom cele godine.

„Prilagođavanje sistema uzgoja stoke za smanjenje uticaja toplotnog stresa biće od suštinskog značaja.

„Smanjenje količine stočnih proizvoda u ishrani može pomoći u ograničavanju budućeg širenja uzgoja stoke, stvarajući mogućnosti za zaštitu i obnovu šuma koje mogu pomoći u ograničavanju budućeg globalnog zagrevanja.“