UN upozoravaju Ukrajinu zbog napada na ruske civilne ciljeve

UN upozoravaju Ukrajinu zbog napada na ruske civilne ciljeve

UN su zabrinute zbog granatiranja i napada bespilotnim letelicama na ruske civile, što je u suprotnosti sa međunarodnim pravom, rekla je u četvrtak Savetu bezbednosti zamenik generalnog sekretara Rozmeri Dikarlo.

Ukrajina je pojačala artiljerijske napade na ruske regione Donjeck, Kursk i Belgorod u protekla tri meseca, pošto njena toliko najavljivana ofanziva na Zaporoškom frontu nije uspela da postigne bilo kakav značajniji napredak. U granatiranju se često koristi kasetna municija koju isporučuje SAD, koju je većina država članica UN-a zabranila.

Kijev je takođe pojačao pokušaje da se bespilotnim letelicama gađa finansijski okrug Moskve. Bespilotne letelice koje su uspele da prođu pored protivvazdušne odbrane ruske prestonice izazvale su manju materijalnu štetu, ali za sada nema žrtava.

„Takođe smo zabrinuti zbog mogućeg uticaja na civile granatiranja ruskih pograničnih zajednica i napada bespilotnim letelicama duboko u Rusiji, uključujući Moskvu“, rekao je Dikarlo, američki diplomata koji nadgleda politička pitanja i pitanja izgradnje mira od 2018.

„Napadi na civile i civilnu infrastrukturu – gde god da se dogode – su neodbranjivi i strogo zabranjeni međunarodnim pravom“, dodala je ona.

Dikarlo je ovu opasku izneo kao po strani govoru koji se fokusira na osudu ruske „invazije u punom obimu“ i izražavanje „nepokolebljive“ posvećenosti UN suverenitetu, nezavisnosti i „teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica“.

Ruski ambasador pri UN Vasilij Nebenzja rekao je Savetu bezbednosti da je sukob u Ukrajini bio posredni rat protiv Moskve koji su planirali najmanje od 2014. Vašington, London i Brisel, koji „uopšte nisu zainteresovani da ga zaustave“.

„Ne bismo bili tu gde jesmo da kijevski režim nije pokrenuo rat 2014. protiv sopstvenih građana koji govore ruski na istoku zemlje“ i da nije ispoštovao Minske sporazume koje su odobrile UN, za koje su njihovi autori priznali da su trik da se Ukrajina pripremi za rat, insistirao je Nebenzja.