Azijska avio-kompanija počinje sa vaganjem putnika

Azijska avio-kompanija počinje sa vaganjem putnika

Od putnika koji lete kompanijom Korean Air biće zatraženo da stanu na vagu pre nego što se ukrcaju u narednim nedeljama, kako bi pomogli regulatorima u Seulu da ažuriraju standarde za težinu i balans aviona, javili su južnokorejski mediji ove nedelje.

Stanice za merenje težine biće postavljene na aerodromu Gimpo u Seulu za domaće putnike od 28. avgusta do 6. septembra, a na aerodromu Inčeon za međunarodne putnike od 8. do 19. septembra, izvestio je u ponedeljak Korea JoongAng Daili.

Avio-kompanija će evidentirati težinu svakog putnika plus njegov ručni prtljag, koji će biti prosleđen Ministarstvu za zemljište, infrastrukturu i saobraćaj zemlje. Ministarstvo će zatim na osnovu ovih podataka izračunati prosečnu težinu tipičnog putnika, na osnovu čega će se izraditi propisi o rasporedu sedenja i koliko dodatnog goriva treba da ponese avion.

Osoblje avio-kompanije je istaklo da putnici sa prekomernom težinom neće morati da plaćaju više, kao i da će svi prikupljeni podaci biti anonimizovani. Međutim, izgleda da je ova poruka izgubljena u korejskoj javnosti, koja je izašla na društvene mreže kako bi rekla o potencijalnom sramoti na aerodromu.

„Neprijatno je što će drugi znati moju težinu“, glasio je jedan komentar koji su citirale novine. Drugi su pitali „ako imam manje težine, da li će mi dozvoliti da nosim više prtljaga?“ i „da li će mi biti naplaćeno više ako budem težio više?“

Er Nju Zeland je takođe zamolio putnike da stanu na vagu pre nego što polete ranije ovog leta. U saopštenju za javnost, avio-kompanija je rekla da je istraživanje – koje je bilo opciono – „od suštinskog značaja“ za bezbedan i efikasan rad aviona.

Prema podacima iz 2021. godine, prosečan odrasli muškarac u Južnoj Koreji teži 74,1 kg (163,4 lb), dok je prosečna žena teška 58,6 kg (129 lb). Prosečan Amerikanac je znatno teži, sa muškarcima težine 90,6 kg (199,7 lb) i ženama od 77,5 kg (170,9 lb), prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti za 2018.