Drevni polihromirani zid pronađen u severnom Peruu verovatno star preko 4000 godina

Drevni polihromirani zid pronađen u severnom Peruu verovatno star preko 4000 godina

Veruje se da je drevni polihromni zid otkriven u severnom Peruu star preko 4.000 godina i da je mogao biti deo ceremonijalnog hrama, prema arheolozima, nudeći nove uvide u istorijske kulture regiona, piše Rojters.

Na zid su prvi naišli farmeri 2020. tokom žetve, što je dovelo do dugotrajnog kopanja i rada na utvrđivanju njegovog porekla, rekao je arheolog Feren Kastiljo, šef istraživačkog projekta u priobalnom regionu La Libertad.

„Tri godine kasnije započeli smo novu proceduru čiji su nam rezultati pokazali njenu starost… Danas smo sigurni da je to zgrada izgrađena tokom pretkeramičkog perioda (početni period andskih civilizacija) između 4.000 i 4.500 godina“, ekspert rekao ove nedelje“, rekao je ekspert ove nedelje.

Ostaci drevne građevine otkriveni su u dolini Viru, nekih 480 km (298 milja) severno od Lime.

Procenjuje se da je zid visok oko tri metra (9,84 stopa) i predstavlja trouglaste geometrijske linije sa povremenim nijansama crvene i žute, dodao je Kastiljo.

„Najvažniji deo… mora da je bio hram pre keramike, sa ognjištem u centru koje ćemo verovatno moći da iskopamo kasnije“, rekao je on.

Sever Perua je dom drevnih ceremonijalnih kompleksa kao što je Caral, koji je star oko 5.000 godina; i do misterioznih, gigantskih linija Naske, nacrtanih u pustinji pre više od 1500 godina, u regionu Ike.

Najvažniji arheološki centar u Peruu su ruševine Maču Pikčua koji se nalaze u regionu Kusko, koji je ostatak Carstva Inka koje je dominiralo južnim delom kontinenta pre 500 godina i prostiralo se od južnog Ekvadora i Kolumbije do centralnog Čilea.