Predsednik Španske fudbalske federacije podnosi ostavku zbog skandala

Predsednik Španske fudbalske federacije podnosi ostavku zbog skandala

Predsednik Španske fudbalske federacije (RFEF) Luis Rubijales planira da podnese ostavku u petak nakon što je FIFA pokrenula disciplinski postupak protiv njega zbog njegovog neželjenog poljupca u usta igračice Dženi Ermoso tokom proslave posle pobede Španije na Svetskom prvenstvu u fudbalu, preneo je radio Kadena u četvrtak.

Rubijales je na udaru kritika pošto je poljubio Ermosovu u usne dok je timu uručio medalje nakon što su u nedelju u finalu u Sidneju pobedili Englesku sa 1-0.

Incident je izazvao bijes unutar i izvan Španije, a mnogi, uključujući ministre u vladi, tražili su njegovu ostavku.

Pritisak je nastavio da raste tokom nedelje nakon što je FIFA otvorila disciplinski postupak protiv Rubijalesa, a Ermoso je u saopštenju navela da takva dela „nikada ne bi trebalo da prođu nekažnjeno“.

Kako je reakcija rasla, Rubijales, koji je svoje kritičare prvobitno nazvao „idiotima“, uputio je video izvinjenje kasno u ponedeljak, ali ono nije uspelo da uguši nemir.

Portparol RFEF-a je odbio da komentariše

Rubijales, koji je igrao za nekoliko niželigaških klubova u Španiji, završio je igračku karijeru 2009. godine u Hamilton akademiku u Škotskoj.

Godinu dana kasnije imenovan je za predsednika Asocijacije španskih fudbalera (AFE), a na toj funkciji je bio do objavljivanja kandidature za čelno mesto RFEF-a 2017. Izabran je u maju 2018.

On je obećao da će modernizovati strukturu, povećati promet i učiniti federaciju transparentnijom, nakon hapšenja bivšeg predsednika Anhela Marije Viljara pod optužbom za korupciju.

Međutim, Rubijalesov mandat bio je pun kontroverzi, uključujući šokantnu odluku da otpusti španskog menadžera Hulena Lopetegija dva dana pre njihovog otvaranja meča Svetskog prvenstva 2018. i optužbe da je pogrešio u vezi sa višemilionskim dogovorom o preseljenju Superkupa Španije u Saudijsku Arabiju.

Prošlog septembra došlo je i do pobune unutar ženskog tima Španije, kada je velika grupa igračica tražila da se otpusti dugogodišnji trener Horhe Vilda. RFEF je podržao Vildu i on je izbacio 12 od 15 igrača umešanih u spor iz svog tima za Svetsko prvenstvo.