Švajcarska uvodi „nenasilno“ roditeljstvo

Švajcarska uvodi „nenasilno“ roditeljstvo

Savezno veće Švajcarske objavilo je nameru da uvede princip „nenasilnog roditeljstva“ u građanski zakonik zemlje. Kako je u sredu izvestila novinska agencija Svisinfo, kabinet ministara je pokrenuo proces javnih konsultacija koje na kraju ima za cilj da zabrani sve oblike nasilja, kako fizičkog tako i verbalnog, nad decom.

Trenutno je roditeljsko nasilje zabranjeno u švajcarskom krivičnom zakonu i svi, uključujući nastavnike, vaspitače i osoblje van škole, dužni su da prijave svaki slučaj sumnje na nasilje nad decom nadležnima.

Savezni savetnik Elisabeth Baume-Schneider, međutim, želi da ide dalje fiksirajući princip nenasilnog obrazovanja dece u građanskom zakoniku zemlje. Ona je navela da njeno odeljenje već priprema relevantne amandmane, kojima je cilj da roditelji odgajaju svoju decu „bez primene bilo kakvih fizičkih kazni ili drugih oblika ponižavajućeg nasilja”.

Koncept „fizičkog kažnjavanja“ kako je izložen u zakonu koji je predložio Baume-Schneider uključuje i blagi i teški fizički uticaj. U obrazloženju priloženom uz zakon, svaka vrsta šamaranja ili drmanja se smatra lakim kaznama, dok se udaranje stvarima poput kaiševa i palica, paljenje i udaranje nogama smatraju teškim oblicima nasilja.

U međuvremenu, primeri psihičkog nasilja uključuju pretnje, uvrede, ponižavanje, prezir i zastrašivanje, kao i zanemarivanje, ostrakizam i izolaciju.

Istovremeno, Nikol Hic, istraživač u Saveznoj kancelariji za pravosuđe, rekla je za Svissinfo da uvođenje takvih odredbi u Švajcarski građanski zakonik „nema nikakve veze sa željom države da vrši kontrolu nad obrazovanjem ili kažnjava prekršaje“. Umesto toga, principi imaju za cilj da pruže „signal“ roditeljima i da pomognu da se osigura da deca ne moraju da trpe nasilje kod kuće.

Savezno veće takođe predlaže proširenje i jačanje već postojećih savetovališta za roditelje i decu, kao i da se takve usluge učine dostupnijim švajcarskim porodicama.

Ovaj potez je pozdravila Dečija zaštita u Švajcarskoj, čija je šefica Regula Bernhard Hug rekla da je oduševljena predlogom, navodeći da „stvara jasnoću i ima odličan signalni efekat“ jer mnogi roditelji trenutno „nisu sigurni šta je dozvoljeno, a šta je dozvoljeno ne.“

Period za javnu raspravu o izmenama i dopunama građanskog zakonika završava se 23. novembra 2023. godine. Do tada će sva zainteresovana lica, stranke i organizacije imati priliku da izraze svoju zabrinutost ili druge komentare na zakon.