Norveška otvara najveći plutajući vetropark na svetu

Norveška otvara najveći plutajući vetropark na svetu

Norveška je u sredu otvorila najveći svetski plutajući vetropark u Severnom moru, tehnologiju u nastajanju koja se smatra obećavajućom za prelazak sa fosilnih goriva na zelenu energiju.

Polje Hivind Tampen se sastoji od 11 turbina koje proizvode do 8,6 megavata svaka, obezbeđujući pet susednih naftnih i gasnih platformi sa oko 35 odsto njihovih energetskih potreba.

Polje koje se nalazi na nekih 140 kilometara od obale počelo je sa proizvodnjom krajem prošle godine, ali su ga u sredu zvanično otvorili norveški prestolonaslednik Hakon i premijer Jonas Gar Store.

„Svima nama i Evropljanima je potrebno više struje. Rat u Ukrajini je pojačao ovu situaciju“, rekao je Store, a citirala norveška agencija NTB.

„Ova struja mora biti iz obnovljivih izvora ako Evropa želi da postigne svoje klimatske ciljeve“, rekao je on.

Za razliku od morskih vetroturbina koje su fiksirane na morsko dno, plutajuće turbine su, kako im ime kaže, postavljene na plutajuću konstrukciju usidrenu za morsko dno.

Ovo omogućava njihovo postavljanje u dubljim vodama i dalje od obale, gde su vetrovi dosledniji i jači.

Međutim, oni su skuplji za izgradnju.

Izgradnja Hajvind Tampena, na dubinama između 260 i 300 metara (853 do 984 stopa), koštala je oko 7,4 milijarde kruna (691 milion dolara).

„Da, skupo je, ali neko mora da predvodi“, rekao je premijer.

Projekat je u vlasništvu norveških državnih naftnih grupa Ekuinor i Petoro, austrijskog OMV, norveške podružnice italijanskog Enija pod nazivom Var Energi, nemačke Vintershall DEA i japanskog Inpeka.