Ukrajina polako, ali sigurno oslobađa sopstvene teritorije

Ukrajina polako, ali sigurno oslobađa sopstvene teritorije

Ukrajina napreduje na bojnom polju, uzvraća rusku invaziju i oslobađa svoje teritorije od ruske okupacije, doduše polako, ali sigurno, a još je važnije da njeni saveznici u Alijansi nastave da pružaju vojnu podršku, izjavio je zamenik generalnog sekretara NATO Mirčea Džoana u svom onlajn obraćanju na trećem Međunarodnom samitu Krimske platforme, javlja Ukrinform.

„Ne vidimo nikakve znake predsednika Putina da se Rusija priprema za mir. Ruske rakete nastavljaju da svakodnevno gađaju ciljeve u Ukrajini. Ali ono što vidimo je da Ukrajina napreduje, potiskujući invaziju Rusije i oslobađajući više teritorije. Polako ali sigurno. Zato je još važnije da nastavimo da pružamo vojnu podršku Ukrajini. Zato što je jačanje na bojnom polju najbolji način da se ojačate za pregovaračkim stolom kako biste postigli pravedan i trajni mir“, rekao je on.

Istovremeno, zamenik generalnog sekretara NATO-a je napomenuo da je na Ukrajini da odlučuje o uslovima mira, a samo Ukrajina može da odluči kada su prisutni preduslovi za mirovne pregovore. A zadatak NATO-a i zadatak svih prijatelja Ukrajine je da nastavi da podržava Ukrajinu, rekao je Džoana i podsetio da Ukrajina može da računa na podršku NATO-a i saveznika koliko god je potrebno.

„U Viljnusu smo održali i inauguracioni sastanak Saveta NATO-Ukrajina. Bila je čast što nam se predsednik Zelenski pridružio za ovu priliku. Ukrajina i NATO saveznici se sada sastaju kao ravnopravni, da održe krizne konsultacije i zajednički donose odluke. NATO saveznici takođe nastavljaju sa velikim novim najavama vojne podrške. Snabdevanje borbenim avionima F-16 od strane Holandije i Danske je najnoviji primer, i to veoma značajan“, rekao je on.

Džoana je takođe zahvalila svim građanima Ukrajine „na njihovoj hrabrosti, otpornosti i odlučnosti“, ističući da podrška NATO-a Ukrajini ostaje nepokolebljiva.

Kako je saopšteno, danas, 23. avgusta, u Kijevu se održava treći Međunarodni samit Krimske platforme koji je posvećen viziji Ukrajine za budućnost privremeno okupiranog Krima i bezbednosnim pitanjima u crnomorskom regionu.