Gutereš: UN posvećene teritorijalnom integritetu Ukrajine

Gutereš: UN posvećene teritorijalnom integritetu Ukrajine

Ujedinjene nacije su posvećene suverenitetu, nezavisnosti, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, izjavio generalni sekretar UN Antonio Gutereš u svom video obraćanju na trećem Međunarodnom samitu Krimske platforme, javlja dopisnik Ukrinforma.

„Ključno, teritorija jedne države neće biti predmet sticanja od strane druge države, kao rezultat tretmana ili upotrebe sile“, rekao je on.

Gutereš je takođe naglasio da su Autonomna Republika Krim i grad Sevastopolj deo Ukrajine.

„Ujedinjene nacije nastavljaju da se rukovode relevantnim rezolucijama Generalne skupštine, posebno Rezolucijom 68/262 o teritorijalnom integritetu Ukrajine. U skladu sa ovim rezolucijama, Ujedinjene nacije su posvećene suverenitetu, teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica, protežući se na njene teritorijalne vode“, objasnio je on.

On je podsetio da u skladu sa odlukom Generalne skupštine nastavlja sa izdavanjem izveštaja o stanju ljudskih prava u privremeno okupiranoj Autonomnoj Republici Krim i gradu Sevastopolju, dok će Kancelarija visokog komesara za ljudska prava nastaviti da pažljivo prati stanje ljudskih prava na ovim teritorijama.

Kako je saopšteno, danas, 23. avgusta, u Kijevu se održava treći Međunarodni samit Krimske platforme koji je posvećen viziji Ukrajine za budućnost privremeno okupiranog Krima i bezbednosnim pitanjima u crnomorskom regionu.