SAD traže produženje kontroverznog sporazuma o nauci sa Kinom

SAD traže produženje kontroverznog sporazuma o nauci sa Kinom

Sjedinjene Države traže šestomesečno produženje višedecenijskog sporazuma o nauci i tehnologiji sa Kinom kako bi mogle da se podvrgnu pregovorima sa Pekingom o „jačanju“ pakta, saopštio je Stejt department u sredu, prenosi Rojters.

Znameniti sporazum, potpisan kada su Peking i Vašington uspostavili diplomatske odnose 1979. godine i koji se od tada obnavljao otprilike svakih pet godina, pokazao je da geopolitički rivali mogu da sarađuju u nizu naučnih i tehničkih oblasti.

Ali zabrinutost zbog rastuće vojne snage Kine i krađe američkih naučnih i komercijalnih dostignuća izazvala je pitanja o tome da li treba nastaviti sa Sporazumom o nauci i tehnologiji (STA), koji treba da ističe 27. avgusta.

„Ovo kratkoročno šestomesečno produženje održaće sporazum na snazi dok tražimo ovlašćenje da preduzmemo pregovore o izmenama i jačanju uslova STA. On ne obavezuje Sjedinjene Države na dugoročnije produženje“, navodi Stejt department rekao je portparol Rojtersu.

Odeljenje je saopštilo da sporazum obezbeđuje konzistentne standarde za vladinu naučnu saradnju, a ako on nestane, svaka agencija će morati da pregovara o pojedinačnim aranžmanima sa Pekingom.

„Mi smo jasni pred izazovima koje predstavljaju (kineske) nacionalne strategije za nauku i tehnologiju, akcije Pekinga na ovom prostoru i pretnju koju oni predstavljaju po nacionalnu bezbednost i intelektualnu svojinu SAD, i posvećeni smo zaštiti interesa Amerikanaca. ljudi“, rekao je portparol.

Kineska ambasada u Vašingtonu nije odmah odgovorila na zahtev za komentar, ali su kineski zvaničnici izrazili želju da produže sporazum.

Republikanci su rekli da sporazum treba poništiti, navodeći zabrinutost zbog industrijske špijunaže, prisilnog transfera tehnologije i drugih taktika koje bi mogle podstaći kinesku vojnu modernizaciju.

Američki republikanski predstavnici Endi Bar, Nil Dan i Rob Vitman – svi članovi izabranog komiteta Predstavničkog doma američkog Kongresa za Kinu – predložili su ove nedelje predlog zakona koji bi zahtevao obaveštenje Kongresa za svaki takav dogovor sa Kinom.

Ukoliko to postane zakon, Stejt department bi trebalo da dostavi Kongresu procene bezbednosnih rizika, transfera tehnologije i sposobnosti SAD da nadgledaju obaveze Kine u roku od određenog broja dana ili bi bilo koji sporazum bio opozvan.

Bar je za Rojters rekao da je razočaran što Bajdenova administracija želi da ponovo uđe u sporazum uprkos „ozbiljnoj zabrinutosti“ koju je izneo komitet.

„Radujem se unapređenju svog zakonodavstva pre nego što istekne šestomesečni produženi period koji je zatražio Stejt department kako bih osigurao da Kongres ima snažan nadzor nad svim tekućim ili budućim sporazumima o nauci i tehnologiji između SAD i KPK (Kineske komunističke partije)“, Bar rekao.

Zagovornici obnavljanja sporazuma tvrde da bi bez njega SAD izgubile dragocen uvid u kineska tehnička dostignuća. Bez obzira na to, mnogi analitičari kažu da sporazum mora biti prerađen kako bi se zaštitile američke inovacije u vremenu pojačane strateške konkurencije sa Kinom.