U Španiji privedeni pripadnici „Balkanskog kartela“, zaplenjeno 700 kg kokaina

U Španiji privedeni pripadnici „Balkanskog kartela“, zaplenjeno 700 kg kokaina

Evropol i Španska civilna garda, zajedno sa organima za provođenje zakona Hrvatske, Italije i Srbije, zaplenili su 700 kilograma kokaina i uhapsili osumnjičene za takozvani „balkanski kartel“.

Osumnjičeni uhapšeni posle višemesečne operacije su Hrvat, Srbin i Italijan. Zločinačka organizacija je krijumčarila velike količine kokaina iz Južne Amerike u EU preko Kanarskih ostrva.

„Istraga je otkrila značajnu pretnju: rastuću sposobnost kriminalnih organizacija da blisko sarađuju i šalju svoje članove na različite lokacije na duže vremenske periode kako bi omogućili trgovinu drogom velikih razmera“, navodi se u saopštenju Evropola.

Kako primećuju policajci, zato je međunarodna saradnja agencija za sprovođenje zakona EU „bila od presudnog značaja” za privođenje osumnjičenih i zaustavljanje njihovih „kriminalnih aktivnosti”.

Istraga, koja je počela u martu 2022, fokusirala se na plovilo pod poljskom zastavom sa privremenom bazom na Kanarskim ostrvima za koje se sumnjalo da se koristi za transport kokaina. Od tada, agencije za sprovođenje zakona prate aktivnosti posade broda.

Kako navodi Evropol, uhapšeni italijanski državljanin je osumnjičen za veze sa italijanskom mafijaškom grupom „Ndrangeta”, a hrvatski državljanin povezan je sa takozvanim „Balkanskim kartelom”.

Španske vlasti su u julu otkrile brod tokom njegovog neobičnog putovanja do izolovane tačke u Atlantskom okeanu. Brod je napustio ovu lokaciju 2. avgusta, a tri dana kasnije španske vlasti su izvršile raciju i na njemu pronašle 700 kilograma kokaina.

U međuvremenu, španski policajci uhapsili su osumnjičenog Hrvata i jednog srpskog državljanina osumnjičene za koordinaciju šverca droge sa kopna.

U proteklih nekoliko godina, Europol je izveo nekoliko operacija protiv takozvanog „balkanskog kartela“, uključujući i maj, kada je uhapsio 37 osoba, uključujući jednog bosanskog državljanina, umiješanih u krijumčarenje droge i vatrenog oružja širom Evrope.

Ranije je objavljeno da su češki policajci u gradu Klečani, u blizini Praga, tokom pretresa u subotu popodne pronašli 646 kilograma kokaina u seriji banana u distributivnom centru lanca supermarketa Albert.

Pre toga, holandski carinici su u luci Roterdam otkrili 8.064 kilograma kokaina – najveću pošiljku droge ikada zaplenjenu u Holandiji.