Uspesi FIFA Svetskog prvenstva za žene odražavaju razlike među polovima između zemalja

Uspesi FIFA Svetskog prvenstva za žene odražavaju razlike među polovima između zemalja

Nedavni FIFA Svetski kup za žene pokazao se kao uzbudljiv spektakl, sa konačnim duelom između trijumfalnog tima La Roja iz Španije i Lionesses iz Engleske koji je ostavio gledaoce na ivici sedišta.

Revolucionarna poseta od dva miliona navijača krasila je igre u Australiji i Novom Zelandu, služeći kao svedočanstvo o potencijalu žena da postignu kada im se pruže odgovarajuće prilike i podrška.

Međutim, ova edicija Ženskog Svetskog kupa takođe je simbolizovala širu transformaciju koja se proteže izvan okvira sportske arene. Uz utakmice su išli odjekujući pozivi za jednak tretman žena u sportu i društvu uopšte.

Analizom nastupa nacija koje su učestvovale na Ženskom Svetskom kupu mogu se dobiti dragoceni uvidi u napore koje zemlje ulažu kako bi se adresovala rodna nejednakost izvan domena sporta. Politike promovisanja rodne ravnopravnosti

Nacije koje su postigle najviše rangiranje na Ženskom Svetskom kupu, uključujući Švedsku, Englesku, Španiju i Australiju, osmislile su politike i investicije koje se protežu izvan domena ženskog sporta i obuhvataju šire aspekte.

Skandinavske zemlje, poznate po poboljšanju uslova žena, napredovale su u oblastima kao što je ravnomernije deljenje neplaćenih domaćih poslova, iako izazovi i dalje postoje. Švedska, na primer, ima Nacionalnu politiku rodne ravnopravnosti koja izričito osuđuje nasilje nad ženama.

Osiguranje da pristup obrazovanju prevede u mogućnosti za zaposlenje, ravnomernu političku zastupljenost i jednak ekonomski napredak od suštinskog je značaja. Engleska nalaže kompanijama sa radnom snagom od 250 ili više radnika da otkriju svoju rodnu razliku u zaradama, ključna politika koja podstiče ekonomsku jednakost.

Feminističke politike Španije su izazvale pohvale, posebno one koje olakšavaju pristup seksualnim i reproduktivnim pravima. Zakon o ravnopravnosti Španije obuhvata očinski dopust, rodno uravnoteženo političko zastupanje i nalaže planove za ravnopravnost radi iskorenjivanja rodne diskriminacije unutar organizacija koje imaju više od 250 zaposlenih.

Australijska Nacionalna strategija za postizanje rodne ravnopravnosti obuhvata Radnu grupu za ekonomsku ravnopravnost žena.

Istraživanje zagovara implementaciju mnogih od ovih istih politika globalno kako bi se promovisala rodna ravnopravnost u različitim sektorima. Održivi razvoj i rodna ravnopravnost

Zemlje koje su se istakle na Ženskom Svetskom kupu takođe su pokazale viša rangiranja u održivom razvoju. Ova veza između sportskih postignuća i održivog razvoja usklađuje se sa nedavna istraživanja koja povezuju superiornu ocenu UN Indeksa ljudskog razvoja sa uspehom u Olimpijskim sportovima i obratno.

Indeks ljudskog razvoja procenjuje faktore poput očekivane životne dobi, obrazovanja i bruto nacionalnog dohotka po stanovniku.

Zanimljivo je da se performanse ženskog fudbala čini da imaju još jaču vezu sa Indeksom ljudskog razvoja prilagođenim planetarnim pritiscima. Ovaj indeks uzima u obzir uticaj ljudskih aktivnosti, poput emisija ugljen-dioksida po stanovniku, na planetu.

Analiza otkriva da manji ekološki otisak odgovara većem uspehu tima. Ovo ukazuje da ekološke aktivnosti utiču na potencijal žena za uspeh, barem kako se odražava u nacionalnim fudbalskim rezultatima. Razvoj osjetljiv na rodnu ravnopravnost

Takođe, analiza pokazuje vezu između performansi ženskog fudbala i Indeksa razvoja koji je osjetljiv na rodnu ravnopravnost, što se razlikuje od Indeksa ljudskog razvoja.

Indeks razvoja koji je osjetljiv na rodnu ravnopravnost mjeri rodnu nejednakost u dimenzijama kao što su očekivana životna doba, obrazovanje i zarađeni prihod. S obzirom na to da muškarci i žene žive u različitim okolnostima, važno je baviti se pitanjima koja se odnose na žene. Pozivi za jednakost u zaradama u ženskom fudbalu podvlače ovu nužnost.

Analiza ističe pozitivnu vezu između viših ocena Indeksa razvoja koji je osjetljiv na rodnu ravnopravnost i uspeha u ženskom fudbalu. Zemlje sa boljim ocenama na Indeksu razvoja koji je osjetljiv na rodnu ravnopravnost često postižu više ocene u fudbalu.

Prepoznavanje značajne prisutnosti žena

Bitno je podsetiti da žene čine gotovo polovinu svetske populacije. Zemlje sa većim proporcijama žena često se ističu u fudbalu.

Poboljšanje bazena talenata za ženske sportove zavisi od jačanja količine i kvaliteta. Pružiti svakoj devojčici bolje prilike od samog početka je ključno. Ograničavanje bazena talenata bi usporilo pozitivne rezultate.

Nažalost, neke zemlje i dalje se bore sa pitanjima kao što su selektivni pobačaji na osnovu pola i diskriminacija zasnovana na rodu, što negativno utiče na rezultate u fudbalu, kako pokazuje analiza. Ovi izazovi se protežu izvan sporta na oblasti poput upravljanja i politike.

Na primer, autokratski režimi poput Rusije, karakterisani koncentrisanom muškom moći, često ugrožavaju interese žena. Nasuprot tome, demokratije stavljaju naglasak na ljudska prava, uključujući prava žena. Značajno, najbolje rangirane ženske fudbalske ekipe dolaze iz demokratija. Nastavak borbe

Priča o ženskom fudbalu je priča o upornosti. Iako je prva međunarodna fudbalska utakmica između Škotske i Engleske odigrana 1881. godine, nazadovanje se dogodilo 1921. kada je Engleska Fudbalska asocijacija zabranila ženama da igraju. Ova zabrana je usporila napredak žena u fudbalu narednih pedeset godina.

Od tada, žene su se suočavale sa teškim izazovima. Dugotrajna istorija zabrana ženskog učešća u različitim sferama negativno je uticala na globalni razvoj žena.

Istorija nas upozorava da moramo stalno biti budni i nastaviti se boriti za prava i ravnopravnost žena. Napredak je daleko od završenog, posebno uzimajući u obzir posledice izazvane pandemijom.

Unapređenje položaja žena zahteva raznovrsne intervencije. To uključuje sprovođenje jednakih plata i mogućnosti za zapošljavanje putem zakonodavstva, reviziju poreskih zakona i beneficija kako bi se ojačala ravnopravna partnerstva žena u domaćinstvu.

Uključivanje varijable „neravnopravnosti žena u sportu“ u Indeks razvoja koji je osjetljiv na rodnu ravnopravnost moglo bi unaprediti našu sposobnost da procenimo efekte ovih promena, što je od suštinskog značaja za potrebni napredak.