Dan ukrajinske zastave: Državno rukovodstvo prisustvuje svečanoj ceremoniji

Dan ukrajinske zastave: Državno rukovodstvo prisustvuje svečanoj ceremoniji

Ove godine u samom srcu Ukrajine, na Pečerskim brdima, podignuta je posebna zastava, koja je prošla duž cele linije odbrane i na kojoj su ukrajinski branioci ostavili svoje potpise i želje.

„Na ovoj zastavi su posebne reči i potpisi koje su ostavili posebni ljudi. To su naši vojnici, naši branioci, naši ratnici koji se bore za slobodu, za Ukrajince, za nezavisnost i za Ukrajinu. Ova zastava je bila na pozicijama naših vojnika iz Černihiv do Odese, duž cele linije odbrane Ukrajine, u raznim borbenim brigadama i jedinicama“, rekao je predsednik govoreći na svečanoj ceremoniji.

Šef države je napomenuo da svake godine, 23. avgusta, Ukrajina slavi Dan državne zastave i svake godine Ukrajinci odaju počast ukrajinskoj svetinji.

„Ovo je naš simbol, ovo je naš talisman, ovo je naša plavožuta zastava. Naša zastava je naš ponos koji osećamo kada se naša zastava visoko vijori, kada slavimo naše praznike, kada ostvarujemo svoje pobede, kada vraćamo svoje naše zemlje. Naša zastava je naše uverenje da će on definitivno prevladati gde god treba po pravu – na celoj našoj suverenoj teritoriji. Nepokolebljivo uverenje u to je u svakom od nas“, naglasio je Zelenski.

Prema rečima predsednika, „Zastava je naša snaga, izvor volje, nesalomivog duha za sve vojnike koji sa ovom zastavom na oklopu i pod srcima idu u borbu, boreći se za svaki metar naše zemlje, idu napred i postižu naša pobeda.”

Zastava je, napomenuo je Zelenski, takođe sećanje i počast svim herojima iz različitih epoha koji su branili ukrajinsku zemlju i žrtvovali svoje živote za Ukrajinu i sve Ukrajince.

Svi prisutni na svečanosti su minutom ćutanja odali sećanje na ukrajinske vojnike.