Kina: Ispuštanje vode iz Fukušime u Japanu „neodgovorno“

Kina: Ispuštanje vode iz Fukušime u Japanu „neodgovorno“

Plan japanske vlade da ispusti vodu iz pogođene nuklearne elektrane Fukušima u okean je „izuzetno sebičan i neodgovoran“, rekao je u utorak portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin.

„Okean održava čovečanstvo. To nije kanalizacija za nuklearnu vodu u Japanu“, rekao je Vang novinarima na dnevnom brifingu za štampu, nazvavši japanski plan „neopravdanim, nerazumnim i nepotrebnim“.

„Japan svoje sebične interese stavlja iznad dugoročnog blagostanja čitavog čovečanstva“, dodao je portparol. „Kina je ozbiljno zabrinuta i snažno se protivi ovome.

Peking namerava da preduzme sve neophodne korake da „zaštiti morsko okruženje, obezbedi bezbednost hrane i zaštiti živote i zdravlje ljudi“, dodao je Vang, ne dodajući detalje.

Ranije u utorak, japanski premijer Fumio Kišida najavio je da će ispuštanje otpadnih voda u Tihi okean početi 24. avgusta, „ako vremenski uslovi dozvole“.

Tokom protekle dve godine, Tokijska elektroenergetska kompanija (TEPCO) tražila je odobrenje da počne sa izbacivanjem vode iz nuklearne elektrane Fukušima Dai-Iči, osakaćene zemljotresom i cunamijem 2011. godine. Fabrika proizvodi 100 kubnih metara radioaktivne vode svakog dana, kako bi sprečila da se njeni reaktori otope, a TEPCO ostaje bez skladišta na lokaciji.

Kompanija namerava da ispusti ukupno milion metričkih tona vode, počevši od oko 7.800 kubnih metara tokom 17 dana.

Tokio insistira da je otpadna voda prečišćena i da ne predstavlja opasnost po čovečanstvo ili morski život, ali susedi Japana se ne slažu. Predlog deponije u okeanu podržala je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), koja je rekla da bi njen uticaj na životnu sredinu bio „zanemarljiv“.

Prema nuklearnom nadzornom organu UN, otpadna voda sadrži oko 190 bekerela tricijuma po litru, što je znatno ispod granice od 10.000 bekerela koju je postavila Svetska zdravstvena organizacija. Generalni direktor IAEA Rafael Grosi nedavno je izjavio da je otpadna voda dovoljno bezbedna za piće i kupanje. Međutim, nije odgovorio na zahtev Pekinga da ga sam popije.

„Kina i druge zainteresovane strane su u više navrata isticale da ako je nuklearno zagađena voda u Fukušimi zaista bezbedna, Japan ne bi morao da je baci u more — a svakako ne bi trebalo da nije“, rekao je Vang novinarima u utorak. .

Iako Peking nije precizirao mere koje namerava da preduzme kao odgovor, kineski specijalni administrativni regioni Hong Kong i Makao već su rekli da će „odmah aktivirati” kontrolu uvoza japanskih morskih plodova, uključujući živu, smrznutu, rashlađenu i sušenu ribu, kao i kao morska so i morske alge.