El Bakali iz Maroka zadržao svetsku titulu u trci sa preponama na 3.000 metara

El Bakali iz Maroka zadržao svetsku titulu u trci sa preponama na 3.000 metara

Marokanski atletičar, Soufiane El Bakali, ponovo je svoje ime upisao u istoriju osvajanjem svoje druge uzastopne titule svetskog prvaka u trci na 3.000 metara sa preponama za muškarce. Dvadesetsedmgodišnjak, poznat po svojoj izvanrednoj brzini i okretnosti preko prepona, uspeo je da se izbori sa jakom konkurencijom i izađe kao pobednik. Događaj se odigrao u toploj večeri u utorak na Nacionalnom atletskom centru, gde su gledaoci imali priliku da prisustvuju izvanrednom prikazu sportske veštine.

El Bakali je demonstrirao svoje majstorstvo prelazeći ciljnu liniju za izvanredno vreme od osam minuta 3,53 sekunde, ostavljajući gledaoce bez daha. Značajno je da je uspeo da se odbrani od izazova etiopskog atletičara Lamecha Girme, koji nije samo svetski rekorder, već i olimpijski srebrni medalista. U znaku radosti, El Bakali je proslavio svoju pobedu ležeći u vodi, što je odražavalo intenzivan napor i posvećenost koja ga je dovela do ovog trenutka.

Izražavajući svoju sreću, El Bakali je izjavio: „Nakon pobede u Žinu prošle godine, zaista sam ponosan što ponovo donosim zlatnu medalju kući.“ On je priznao jaku konkurenciju, posebno hvaleći Girme. Marokanski atletičar je očigledno pažljivo pripremio se za ovaj događaj i odlučio da izađe kao pobednik. Pobeda El Bakalija na svetskom prvenstvu služi kao dodatna motivacija za njegove buduće aspiracije, posebno za nadolazeće Olimpijske igre u Parizu.

Girma, dvadesetdvogodišnji čudo od deteta iz Etiopije, konstantno postavlja izazove pred rekorde i očekivanja. Uprkos njegovom izvanrednom nastupu u obaranju svetskog rekorda ranije te godine, nije uspeo da se izbori za svetsku šampionsku titulu u trci na preponama. Gubeći kontakt sa El Bakalijem tokom poslednjeg skoka preko vode, Girma je osvojio svoje treće svetsko srebro, završivši sa vremenom od 8:05,44. Ipak, Girma ostaje neobuzdan, tvrdeći: „Ništa se nije promenilo u mojim ciljevima… Nastavljam da se borim i sanjam o svetskom zlatu.“

Bronzanu medalju osvojio je atletičar iz Kenije, Abraham Kibiwot, koji je pokazao izvanrednu otpornost nakon što se spotakao preko prepreke i pao tokom poslednjeg kruga. Ne obazirući se na prepreku, Kibiwot je brzo povratio ravnotežu, prestigao svog kolegu iz tima, Leonarda Kipkemoi Beta, i osvojio bronzu sa vremenom od 8:11,98. Kibiwot je izrazio svoje ogromno zadovoljstvo, rekavši: „Ovo mi je prvi put da zaista osvajam medalju na Svetskom prvenstvu, došao sam ovde da napokon odnesem medalju kući sa sobom.“ Njegova odlučnost i nepokolebljiv duh su utelovljenje sportskog duha i postignuća.

Kako se zavese spuštaju na ovogodišnji svetski šampionat u trci na preponama, izvanredni nastupi atletičara i njihova odlučnost da se istaknu i dalje inspirišu kako iskusne navijače, tako i nove ljubitelje sveta atletike. Dvostuke zlatne medalje El Bakalija naglašavaju njegov status pravog šampiona, dok Girmina potraga za slavljem postavlja scenu za buduće rivalstvo. S pogledom već uperenim ka sledećim Olimpijskim igrama, ovi sportisti su pokazali svoju trajnu posvećenost traganju za izvrsnošću na globalnoj sceni.