Visoki turski diplomata poziva Irak da proglasi PKK terorističkom organizacijom

Visoki turski diplomata poziva Irak da proglasi PKK terorističkom organizacijom

Turski ministar spoljnih poslova osudio je u utorak separatističku kurdsku grupu koja deluje na teritoriji severnog Iraka kao neprijatelja i Turske i Iraka, i pozvao iračku vladu da zabrani tu grupu kao terorističku organizaciju kao što je to uradila Ankara, piše AP.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan pozvao je Irak da označi Radničku partiju Kurdistana, ili PKK, terorističkom organizacijom tokom svoje prve posete Bagdadu od kada je preuzeo dužnost.

Putovanje je usledilo uoči očekivane posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, nakon meseci eskalacije neprijateljstva između Turske i grupa koje podržava Turska, s jedne strane, i kurdskih boraca u Iraku i Siriji, s druge.

U izjavi nakon sastanka sa svojim kolegom, Fidan je pozvao iračke zvaničnike da „ne dozvole našem zajedničkom neprijatelju, terorističkoj organizaciji PKK, da truje naše bilateralne odnose“.

Dok se Bagdad često žalio da turski vazdušni napadi u severnom Iraku predstavljaju kršenje njegovog suvereniteta, Fidan je aktivnosti PKK tamo opisao kao „izazov suverenitetu Iraka“, optužujući grupu da „okupira“ područja u Iraku i pokušava da poveže Irak sa susednim Sirija sa „terorističkim koridorom“.

Očekuje se da će pitanje PKK postati veliko tokom posete Erdogana, zajedno sa nastavkom izvoza nafte iz poluautonomnog kurdskog regiona severnog Iraka preko luke Ceihan u Turskoj.

Zvaničnici u Bagdadu i Irbilu, sedištu kurdske regionalne vlade, dugo su bili u sukobu oko podele prihoda od nafte. Kurdski region je 2014. odlučio da jednostrano izvozi naftu nezavisnim naftovodom do Džejhana.

Turska je zaustavila isporuke nafte iz kurdskog regiona preko Džejhana u martu, nakon odluke Međunarodne privredne komore u Parizu, koja je stala na stranu Bagdada, smatrajući da sav izvoz nafte treba da ide preko iračke državne kompanije za marketing nafte, SOMO. Presudom se od Ankare zahtevalo da nadoknadi Bagdadu za neovlašćeni izvoz nafte od kurdske regionalne vlade od 2014. do 2018. godine.

Portparol iračke diplomatije Ahmed Al-Sahaf rekao je da se visokorangirana iračka delegacija, koju predvodi ministar nafte, trenutno nalazi u Turskoj.

Irački ministar spoljnih poslova Fuad Husein rekao je posle sastanka sa Fidanom da su razgovarali o pitanju nafte i da su blizu finalizacije rešenja. Husein je rekao da su razgovori sa njegovim turskim kolegom takođe bili fokusirani na pitanja vode.

Zemlje su se sukobile oko upravljanja zajedničkim vodnim resursima, usred intenziviranja suša u Iraku.

„S obzirom na naše zajedničke izazove sa klimatskim promenama i istorijsko oslanjanje Iraka na reke Tigar i Eufrat koje potiču iz Turske, ključno je da Irak dobije svoj pravi deo vode“, rekao je Husein.

Dvojica ministara spoljnih poslova su takođe govorili o nedavnim javnim paljenjima Kurana u Evropi, što je izazvalo masovne proteste u Iraku, od kojih su neki bili nasilni. Fidan je rekao da ako dve zemlje sa muslimanskom većinom „ostanu ujedinjene, oni koji napadaju naše svete vrednosti dvaput će razmisliti pre nego što preduzmu takvu akciju“.

Husein je rekao da oko 700.000 Iračana živi u Turskoj, a 850 turskih kompanija posluje u Iraku. Fidan je dodao da je bilateralna trgovina dostigla 25 milijardi dolara.

Fidan bi sledeće trebalo da poseti Irbil i sastane se sa premijerom kurdskog regiona Massrourom Barzanijem.