Lula podržava ulazak Argentine u BRIKS blok

Lula podržava ulazak Argentine u BRIKS blok

Brazilski predsednik Luiz Inasio Lula da Silva rekao je u utorak da želi da se Argentina pridruži grupi zemalja u razvoju BRIKS, pošto se brazilski sused bori sa nedostatkom deviznih rezervi, preneo je Rojters.

„Veoma je važno da Argentina bude u BRIKS-u“, rekao je Lula u direktnom prenosu na društvenim mrežama dok prisustvuje samitu bloka u Južnoj Africi.

BRIKS, koji nije formalna multilateralna organizacija, fokusira se na jačanje ekonomske i trgovinske saradnje između zemalja članica Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Argentina se bori sa istorijskom inflacijom, isušenim deviznim rezervama i otplatom duga u sklopu sporazuma o zajmu od 44 milijarde dolara sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Lula je kritikovao kredite MMF-a kao „zagušljive” i nagovestio mogućnost da banka BRIKS-a poveća kreditiranje drugim zemljama uz „drugačije kriterijume” kako bi stimulisala njihove ekonomije.

Argentina, čiji je najveći trgovinski partner Brazil, ranije je saopštila da namerava da se pridruži bloku BRIKS-a.

Međutim, ova južnoamerička zemlja bi trebalo da održi predsedničke izbore sledećeg meseca, a pobednik primarnih glasova, libertarijanski kandidat krajnje desnice Havijer Milei, izrazio je kritike na račun Kine i Brazila.

Lula je takođe rekao da se zalaže za pridruživanje drugih zemalja alijansi, pominjući Indoneziju kao potencijalnu novu članicu.

Kasnije je u govoru na poslovnom forumu dodao da će novi partneri pomoći BRIKS-u da poveća svoju važnost na međunarodnom nivou.

Više od 40 zemalja izrazilo je interesovanje za pridruživanje bloku, a skoro dve desetine je formalno zatražilo prijem, prema južnoafričkim zvaničnicima.

„Želimo da BRIKS bude multilateralna institucija, a ne ekskluzivni klub“, rekao je Lula, iako je dodao da će svi novi članovi morati da ispune određene uslove, kako grupa ne bi postala „Vavilonska kula“.

Ijan Bremer, šef konsultantske kompanije za političke rizike Evroazija, rekao je na platformi Ks društvenih medija da vidi Indoneziju i Saudijsku Arabiju kao najverovatnije da će se pridružiti grupi u bliskoj budućnosti.

Lula je takođe branio zajedničku trgovinsku valutu koja će se koristiti između zemalja BRIKS-a, rekavši u utorak da taj potez neće imati za cilj zamenu nacionalnih valuta ili „odbacivanje“ američkog dolara, već da olakša trgovinu između zemalja u usponu.

Blok takođe nema za cilj da deluje kao izazivač Sjedinjenim Državama ili formalnim organizacijama kao što su Grupa 7 (G7) ili Grupa 20 (G20), dodao je Lula, već da „organizuje“ takozvani Global Jug .

„Ne želimo da budemo kontrapunkt G7, G20 ili Sjedinjenim Državama“, rekao je Lula. „Mi samo želimo da se organizujemo.“