Francuska demantuje izveštaj da je tražila od Alžira da iskoristi vazdušni prostor za operaciju u Nigeru

Francuska demantuje izveštaj da je tražila od Alžira da iskoristi vazdušni prostor za operaciju u Nigeru

Francuska vojska je u utorak negirala da je tražila od Alžira da koristi svoj vazdušni prostor za vojnu operaciju u Nigeru nakon što je u izveštaju alžirskog državnog radija kasno u ponedeljak rečeno da je takva dozvola odbijena, piše Rojters.

Alžirski državni radio, koji obično odražava zvanična razmišljanja, izvestio je o navodnom zahtevu dodajući da se severnoafrička država protivi stranoj vojnoj akciji za uspostavljanje reda nakon puča u Nigeru 26. jula, umesto toga favorizujući diplomatiju.

Zajednički štab odbrane Francuske negira da je podneo zahtev za prelet alžirske teritorije“, rekao je izvor u francuskoj vojsci.

Francuska ima oko 1.500 vojnika u Nigeru koji su tamo bili stacionirani pre prošlomesečnog puča. Francuska nije rekla da će vojno intervenisati kako bi poništila vojno preuzimanje vlasti.

Glavni regionalni blok zapadne Afrike, Ekonomska zajednica zapadnoafričkih država (EKOVAS), saopštila je prošle nedelje da se dogovorila o neotkrivenom „Danu D“ za moguću vojnu intervenciju ako diplomatski napori ne uspeju.

Alžirski predsednik Abdelmadžid Tebune izrazio je strahove Alžira od oružanog odgovora početkom ovog meseca, rekavši da bi „vojna intervencija mogla da zapali ceo region Sahela i da Alžir neće koristiti silu sa svojim susedima“.

Vojno prisustvo Francuske u zapadnoj Africi postaje sve slabije usred talasa državnih udara u regionu Sahela od 2020.

Njene snage su izbačene iz Malija i Burkine Faso, a antifrancusko raspoloženje je poraslo na ulicama glavnog grada Nigera Nijameja od puča 26. jula. U međuvremenu, ruski uticaj u regionu je porastao.

Alžir je imao teške odnose sa Francuskom – svojim bivšim kolonijalnim vladarom – prepirki oko bezbednosti Sahela i drugih regionalnih pitanja, sporova oko njihove zajedničke istorije, izveštavanja francuskih medija o Alžiru i pitanja ljudskih prava.

Alžir je u međuvremenu nastojao da se pridruži grupi BRIKS-a Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike, koja ove nedelje održava samit u Južnoj Africi.