Iran predstavlja napredne dronove

Iran predstavlja napredne dronove

Iranska odbrambena industrija predstavila je najnoviju državnu bespilotnu letelicu, koja se proizvodi u zemlji, Mohaher-10, izvestili su nacionalni mediji u utorak. Bespilotna letelica (UAV) predstavljena je na ceremoniji u Teheranu kojoj je prisustvovao iranski predsednik Ebrahim Raisi.

Prema pisanju iranskih medija, Mohadžer-10 može da ostane u vazduhu 24 sata i da leti na visini od sedam kilometara, odnosno nešto više od četiri milje. Bespilotna letelica ima operativnu težinu od 300 kilograma (nešto više od 660 funti) – tri puta više od prethodnog iranskog drona sličnog dizajna – Mohadžer-6. Novi dron ima operativni radijus od 2.000 kilometara, navodi se u izveštajima.

Na snimku koji su objavili iranski državni mediji vidi se bespilotna letelica koja pomalo podseća na američke bespilotne letelice MK-9 Reaper. Na snimku se vidi kako letelica uspešno uzleće i sleće na pistu. Takođe pokazuje nekoliko tipova projektila i opreme koju može da nosi. Prema snimku, ispod svakog njegovog krila mogu se postaviti do tri projektila.

Dron je opremljen elektronskim ratnim i obaveštajnim sistemima i može da leti brzinom od 210 kilometara na sat (130 milja na sat), preneli su iranski mediji.

Iransko ministarstvo odbrane saopštilo je da se bavi razvojem, kako je nazvalo petu generaciju strateških bespilotnih letelica, u okviru svog programa „doskoka dronom“. Projekat navodno takođe uključuje razvoj relevantnog softvera i veštačke inteligencije za dronove.

Ovo saopštenje dolazi usred pojačanih tenzija između Teherana i Vašingtona, posebno u Ormuskom moreuzu. Iran je početkom avgusta opremio svoje pomorske patrole u ​​toj oblasti dronovima i raketama većeg dometa.

Taj potez usledio je usred izveštaja da američka vojska razmatra mogućnost postavljanja naoružanih trupa na komercijalna putovanja koja prolaze kroz moreuz. Prošlog meseca, Pentagon je najavio raspoređivanje dodatnih borbenih aviona i pomorskih sredstava u Persijskom zalivu kao odgovor na, kako je rekao, „alarmantne događaje“ u toj oblasti, uključujući zaplenu komercijalnih brodova od strane iranske vojske.

U utorak je iranski ministar odbrane brigadni general Mohamed Reza Aštijani rekao da su domaći inženjeri takođe uspeli da smanje grešku udara iranskih balističkih projektila na manje od 35 metara i povećaju njihov domet na 2.000 kilometara.

Tenzije između SAD i Irana su porasle otkako se Vašington povukao iz iranskog nuklearnog sporazuma 2018. Napori da se oživi sporazum, zvanično poznat kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JCPOA), propali su, uprkos promeni američkog rukovodstva kada je Džo Bajden uspeo Donald Tramp kao predsednik u januaru 2021.