SAD pooštravaju neka bezbednosna pravila za naftne platforme na moru

SAD pooštravaju neka bezbednosna pravila za naftne platforme na moru

Bajdenova administracija je u utorak finalizirala stroža pravila za složene uređaje sa ciljem da spreče katastrofalne eksplozije na platformama za bušenje nafte i gasa na moru, preokrenuvši neke politike Trampove administracije i vrativši se na stroži regulatorni stav usvojen nakon katastrofe Deepvater Horizon 2010., piše AP.

Otkazivanje opreme za sprečavanje izduvnih gasova bio je glavni uzrok katastrofe u aprilu 2010. u kojoj je poginulo 11 radnika i koja je rezultirala procenjenim da je oko 130 miliona galona sirove nafte izbacilo u Meksički zaliv tokom 87 dana.

Stroža pravila o bezbednosti na moru usvojena su 2016. godine, ali su revidirana 2019. pod tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom. Naftna industrija je pozdravila taj potez, ali je usledila tužba ekoloških organizacija koja je u toku.

Nova pravila Biroa za bezbednost i zaštitu životne sredine Ministarstva unutrašnjih poslova odnose se na uslove i pritiske bunara pod kojima rade uređaji za automatsku kontrolu bunara. Oni zahtevaju da podvodna vozila na daljinsko upravljanje budu sposobna da otvaraju i zatvaraju ključne komponente zaštitnih sredstava. Oni takođe uključuju mandate i vremenske rokove za istragu kvarova i pružanje podataka o propustima regulatorima.

To je revizija, ali ne i potpuni preokret promena iz Trampove ere. Na primer, BSEE održava proširenje intervala između potrebnih inspekcija za sprečavanje eksplozije sa 14 na 21 dan.

Mijoko Sakašita, iz Centra za biološku raznovrsnost, jedna od tužiteljki u tužbi kojom se osporava revizija Trampove administracije, rekla je da će nova pravila verovatno rešiti tužbu, koja je nekoliko puta odlagana otkako je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost.

„Važno je da pravilo zahteva da oni koji testiraju i izveštavaju o sprečavačima eksplozije budu sertifikovani i da ispunjavaju savezne standarde. Takođe zahteva da se izveštaji o kvaru na sprečavanju ispuštanja šalju BSEE-u“, rekao je Sakašita u razmeni e-pošte.

Ali, rekla je, promene ne idu dovoljno daleko.

„Ovo novo pravilo barem stavlja tačku na samokontrolu industrije, ali to je preniska granica“, rekao je Sakashita. „Svi možemo da vidimo iz letnjih toplotnih talasa, šumskih požara i jakih oluja da smo u klimatskoj krizi. Bajden treba da proglasi klimatsku vanrednu situaciju i okonča bušenje na moru.

Zvaničnik Američkog instituta za naftu kritikovao je najnovije regulatorne promene.

„Regulatorna jasnoća je ključna za osiguravanje usklađenosti i uspostavljanje bezbednog poslovanja, ali ovo pravilo nastavlja beskrajnu politizaciju procesa donošenja pravila i predstavlja još jedno kretanje politike od administracije do administracije, što rezultira politikom koja ne uspeva da značajno poboljša bezbednost radnika ili zaštiti okruženje“, rekla je Holi Hopkins, potpredsednica API-ja, u izjavi poslanoj e-poštom.