Vrhovni sud Teksasa odbio je zahtev za odlaganje novog izbornog zakona uprkos tužbi kojom se osporava

Vrhovni sud Teksasa odbio je zahtev za odlaganje novog izbornog zakona uprkos tužbi kojom se osporava

Novi zakon u Teksasu, koji podržavaju republikanci, koji diktira kako će se voditi izbori u demokratskom uporištu Hjustonu i okolnom okrugu, stupiće na snagu prema rasporedu sledećeg meseca uprkos tužbi kojom se želi da se poništi, doneo je u utorak državni Vrhovni sud. .

Zvaničnici u okrugu Haris, koji je najmnogoljudniji u državi, pokušali su da stave na čekanje zakon kojim se ukida kancelarija izbornog administratora. Prošle nedelje, sudija u Ostinu je privremeno blokirao sprovođenje zakona nakon što ga je nazvao neustavnim. Naredba sudije bila je kratkog veka, pošto je kancelarija državnog tužioca uložila žalbu na odluku Vrhovnom sudu Teksasa.

U svom kratkom nalogu, viši sud je odbio zahtev okruga Haris da zaustavi stupanje zakona na snagu 1. septembra. Takođe je naložio da se usmeni argumenti u tužbi održe 28. novembra.

Novi zakon je proizašao iz problema tokom novembarskih izbora u okrugu Haris, uključujući nestašicu glasačkih listića i odloženo otvaranje biračkih mesta. To bi vratilo nadzor nad izborima u okrugu poreskom procenitelju i okružnom službeniku, koje su obe izabrane funkcije koje trenutno imaju demokrate.

Zvaničnici okruga Haris rekli su da im novi zakon neće dati dovoljno vremena da se pripreme za novembarske izbore za gradonačelnika u Hjustonu. Neki stanovnici veruju da je novi zakon deo nastojanja poslanika GOP-a da manjinama otežaju glasanje.

Zakon su progurali republikanski poslanici koji su optužili zvaničnike okruga Haris za loše upravljanje nedavnim izborima. Demokrate su optužile republikance da izdvajaju okrug jer je, kao i druga velika urbana područja širom države, sve više glasala za demokrate.