Solarni paneli koji okružuju aerodrom Dales obezbediće struju za 37.000 domova

Solarni paneli koji okružuju aerodrom Dales obezbediće struju za 37.000 domova

Putnici koji poleću i sleću na Međunarodni aerodrom Dales van glavnog grada zemlje uskoro će videti niz od 200.000 solarnih panela postavljenih u blizini pista – najveći projekat obnovljive energije ikada izgrađen na jednom američkom aerodromu.

Dominion Energi i Metropolitan Vashington Airports Authoriti su u utorak svečano otvorili projekat površine 835 hektara.

Solarna farma je samo mali deo ogromnog pokušaja Dominiona da doda 16.000 megavata solarnog kapaciteta — dovoljno za napajanje 4 miliona domova — do 2035. godine, jer nastoji da se pridržava državnog zakona koji zahteva 100% svoje nenuklearne proizvodnje da bude nulta emisija do 2045.

Ruralni okrugi u Virdžiniji se, međutim, suprotstavljaju solarnoj ekspanziji, jer se stanovnici žale na gubitak poljoprivrednog zemljišta, uništene vidikovac i buku u izgradnji. Poslednjih meseci, okrugi Henri, Pitsilvanija, Klark i Šenandoa su preduzeli korake da ograniče ili regulišu nove solarne projekte.

Bev Mekej, nadzornica u okrugu Klark, rekla je da nepravedni ruralni okrugi snose najveći teret hostovanja solarnih farmi.

Urbana područja „su veliki korisnici električne energije i nema razloga da urbana područja ne mogu da generišu svoj deo solarne energije umesto da zavise od ruralnih područja da to urade umesto njih“, rekao je on na sastanku Nadzornog odbora prošlog meseca, prema na zapisnik sa sastanka.

Drugi se bune zbog povećanih troškova. Dominion i Komisija državne korporacije procijenili su povećanje troškova električne energije za 72% između 2020. i 2035. Guverner Glen Jangkin je predložio da se ponovo razmotri zakon koji nalaže proizvodnju čiste energije.

Na otvaranju u utorak, američki senator Mark Vorner, D-Va., pohvalio je lokalne lidere zbog realizacije Dalesovog projekta i govorio o potrebi za izgradnjom takvih projekata. Ali on je u jednom intervjuu priznao da njegova kancelarija dobija sve veće žalbe na solarne farme, i rekao je da su solarni projekti samo deo rešenja za zadovoljavanje energetskih potreba na održiv način.

„Ovo je problem koji ne nestaje i zato ne možete imati jedinstveno rešenje“, rekao je on.

Virdžinija je jedna od 10 država, zajedno sa Distriktom Kolumbija, koja nalaže 100% proizvodnju čiste ili obnovljive energije sa rokovima koji se kreću između 2030. i 2050. godine, prema Nacionalnoj konferenciji državnih zakonodavnih tela. Solarna energija je veliki deo državnog plana, ali ne i jedini deo. Zakon Virdžinije dozvoljava da nuklearna energija bude deo Dominionovog portfelja, na primer.

Projekat Dulles dodaje 100 megavata solarne proizvodnje, plus 50 megavata baterije za skladištenje, dovoljno za napajanje oko 37.000 domova. Očekuje se da će otvoriti 300 radnih mesta i biti završeno do 2026. godine.

Dominion kaže da je već dodao oko 2.000 megavata solarne energije u pogon. Ima još 7.000 megavata, uključujući projekat Dales, u različitim fazama razvoja. To znači da će Dominion i dalje morati da pronađe desetine dodatnih lokacija širom države u narednim godinama da bi dostigao cilj od 16.000 megavata.

Edvard Bejn, predsednik kompanije Dominion Energi Virginia, rekao je da kompanija blisko sarađuje sa lokalnim vlastima kako bi osigurala da su projekti prijatni. Na primer, rekao je da nekim od najranijih projekata nedostaju vegetativni puferi da bi se vizuelni uticaj minimizirao. Sada je takva vrsta bafera standardna.

„Želimo da budemo sigurni da su te županije zadovoljne“ načinom na koji se projekti razvijaju, rekao je on.

Za projekat Dulles, međutim, njegova vidljivost je karakteristika, a ne mana. Zvaničnici su naveli simboličnu važnost ogromnog solarnog projekta koji će biti vidljiv putnicima na aerodromu, koji služi kao regionalno središte za međunarodna putovanja.

„Slika koju će sada videti kada pogledaju kroz prozor po sletanju i vide solarne panele koji su instalirani na ovom aerodromu je upravo ona vrsta prednje slike koju želimo da budemo sigurni da će svet videti“, odbor okruga Ferfaks Rekao je predsednik supervizora Džef Mekej.