Evropska komisija pronašla privremenu zamenu za potpredsednika, koji će učestvovati na izborima u Holandiji

Evropska komisija pronašla privremenu zamenu za potpredsednika, koji će učestvovati na izborima u Holandiji

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je dužnosti svog zamenika Fransa Timermansa, koji podnosi ostavku radi učešća na parlamentarnim izborima u Holandiji, dodelila drugom potpredsedniku Marošu Šefčoviču.

Ševčovič će biti odgovoran za implementaciju „Zelenog kursa“ EU – velikog programa klimatske politike koji je osmišljen da smanji emisiju ugljenika u državama članicama na nulu do 2050. godine – do imenovanja novog evropskog komesara iz Holandije.

Šef Evropske komisije obavestio je predsednika Evropskog parlamenta i špansko predsedavanje Savetom EU o situaciji „kako bi se omogućio nesmetan nastavak svih tekućih procesa”.

Fon der Lajen je uputila i zvanično pismo holandskom premijeru Marku Ruteu sa zahtevom da predloži novog kandidata za mesto evropskog komesara sa holandskim državljanstvom.

Blok dve „levo-zelene” stranke u Holandiji u utorak je velikom većinom glasova izabrao Fransa Timermansa za svog lidera na predstojećim parlamentarnim izborima, nakon čega je najavio imenovanje potpredsednika Evropske komisije.

Poslednje četiri vladajuće koalicije u Holandiji predvodila je Narodna partija za slobodu i demokratiju konzervativnog lidera Marka Rutea. Ali on i njegova najnovija četvorostranačka koalicija podneli su ostavku u julu pošto nisu uspeli da se dogovore oko paketa mera za suzbijanje migracije.

Rute, holandski premijer sa najdužim stažom, najavio je da će se povući iz politike kada se formira nova koalicija nakon izbora.