Naučnici kažu da su klimatske promene učinile da požari u istočnoj Kanadi budu dvostruko verovatniji

Naučnici kažu da su klimatske promene učinile da požari u istočnoj Kanadi budu dvostruko verovatniji

Požari koji su zahvatili kanadsku provinciju Kvebek između maja i jula izazvali su najmanje dvostruko veće šanse zbog klimatskih promena, rekli su naučnici u utorak.

Klimatske promene, izazvane sagorevanjem fosilnih goriva, takođe su učinile požare čak 50 odsto intenzivnijim, prema analizi grupe Vorld Veather Attribution, globalnog tima naučnika koji ispituje ulogu klimatskih promena u ekstremnim vremenskim uslovima.

„Klimatske promene u velikoj meri povećavaju zapaljivost goriva dostupnog za šumske požare – to znači da jedna iskra, bez obzira na njen izvor, može brzo da se pretvori u plameni pakao“, rekao je Jan Bulandžer, naučnik istraživanja u Natural Resources Canada.

Rastuće globalne temperature mogu izazvati više toplotnih talasa, pogoršati sušu i promeniti obrasce snega i padavina. Ovo može isušiti goriva, od trave do drveća, što ih čini verovatnije da će se zapaliti i goreti brže.

U mnogim delovima Kanade, snežne padavine deluju kao ograničavajuća sila za početak i širenje požara.

„Ove godine su visoke temperature dovele do brzog odmrzavanja i nestanka snega tokom maja, posebno u istočnom Kvebeku, što je rezultiralo neuobičajeno ranim šumskim požarima“, rekao je naučnik za životnu sredinu Filip Gašon sa Univerziteta Kvebek u Montrealu.

Naučnici su pregledali vremenske podatke, uključujući temperaturu, brzinu vetra, vlažnost i padavine, i koristili kompjuterske modele da procene kako su klimatske promene ove godine promenile vreme požara, upoređujući ih sa predindustrijskom klimom.

Požari u Kvebeku samo su deo najgore sezone požara u zemlji u istoriji.

Više od 14 miliona hektara (34,6 miliona hektara) do sada je izgorelo ove godine, što je otprilike 4% celokupne šumske površine Kanade, i više od šest puta više od proseka za četiri decenije od 2,3 miliona hektara (5,8 miliona hektara), prema kanadski međuagencijski centar za šumske požare.

Šumski požari i dalje ugrožavaju provinciju Britansku Kolumbiju, koja je u petak proglasila vanredno stanje pošto je savezna vlada saopštila da će poslati vojsku da pomogne u suzbijanju požara koji su van kontrole.

Prošle nedelje, svih 20.000 stanovnika evakuisalo je grad Iellovnajf, koji se nalazi na retko naseljenim severozapadnim teritorijama, pošto su se požari približavali subarktičkoj prestonici.