Turska optužuje Savet bezbednosti UN da je izgubio neutralnost na Kipru nakon napada na mirovne snage

Turska optužuje Savet bezbednosti UN da je izgubio neutralnost na Kipru nakon napada na mirovne snage

Turski ministar spoljnih poslova optužio je u utorak Ujedinjene nacije da su napustile svoju poziciju neutralnosti na Kipru nakon što je Savet bezbednosti kritikovao građevinske radove kiparskih Turaka unutar tampon zone etnički podeljene ostrvske države i osudio njihov napad na UN. mirovnjaci.

U saopštenju objavljenom u ponedeljak, Savet bezbednosti je opisao izgradnju puta kao kršenje statusa kvo koje je u suprotnosti sa rezolucijama saveta. Saopštenje je dato na kraju zatvorenih vanrednih zatvorenih konsultacija od 15 članova saveta.

Ljuti kiparski Turci su prošle nedelje udarili pesnicama i nogama grupu međunarodnih mirovnih snaga koje su blokirale ekipe koje rade na putu koji bi zadirao u tampon zonu ostrva pod kontrolom UN-a. Put je projektovan tako da povezuje selo Arsos, na severu kiparskih Turaka, sa multietničkim selom Pila, koje se nalazi unutar tampon zone i nailazi na jug kiparskih Grka.

Savet bezbednosti je pozdravio naknadni prekid izgradnje od strane kiparskih Turaka i „podvukao potrebu da se izbegnu bilo kakve dalje jednostrane ili eskalacijske akcije bilo koje strane koje bi mogle da podignu tenzije na ostrvu i naškode izgledima za rešenje“, navodi se u saopštenju.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je u utorak sopstveno saopštenje, odbacujući stav Saveta i nazvalo ga „odvikanim od realnosti na terenu“.

„Verujemo da su ovim potezom Ujedinjene nacije izgubile neutralnost“, rekao je ministar inostranih poslova Hakan Fidan novinarima tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim bugarskim kolegom kasnije u utorak.

Fidan je tvrdio da je kiparskim Grcima bilo dozvoljeno da nastave sa sličnim projektima izgradnje puteva.

„Put koji su kiparski Grci izgradili prema grčkom stanovništvu u Pili nikada nije bio podvrgnut opstrukciji i osudi od strane Ujedinjenih nacija“, rekao je on. On je optužio UN da se ponaša „kao jastreb“ da blokira projekat kiparskih Turaka.

Upitan da odgovori na reakciju Turske, portparol UN-a Stefan Dujaric rekao je da je generalni sekretar Antonio Gutereš stajao uz rad mirovnih snaga Ujedinjenih nacija na Kipru i „da je bio veoma jasan u osudi napada na te mirovne snage, jer mi jasno osuđujemo svaki napad na bilo koje mirovne snage UN-a služeći širom sveta.”

Kipar je podeljen po etničkim linijama 1974. nakon turske invazije koju je pokrenuo državni udar koji je imao za cilj ujedinjenje mediteranske nacije sa Grčkom. Samo Turska priznaje deklaraciju o nezavisnosti kiparskih Turaka za severnu trećinu ostrva, gde Turska ima više od 35.000 vojnika, dok međunarodno priznata vlada Kipra sedi na jugu kiparskih Grka.

Gotovo pola veka, mirovne snage UN-a poznate kao UNFICIP nadgledale su de facto prekid vatre i održavale tampon od 180 kilometara (112 milja) između snaga kiparskih Turaka i kiparskih Turaka na severu i snaga kiparskih Grka u Jug.

Sporni put bi kiparskim Turcima omogućio direktan pristup Pili zaobilaženjem kontrolnog punkta na severnom obodu britanske vojne baze, jedne od dve baze koje je Velika Britanija zadržala nakon što je Kipar stekao nezavisnost od britanske kolonijalne vlasti 1960. godine.

Turska je put opisala kao „humanitarni“ projekat za kiparske Grke i kiparske Turke koji žive u Pili. Kiparska vlada smatra da projekat ima vojnu svrhu na osetljivoj lokaciji.

Ministarstvo spoljnih poslova Kipra saopštilo je u utorak da je zadovoljno. Saopštenje Saveta bezbednosti o tome šta vlada smatra „novim, ozbiljnim vojnim probijanjem“ tampon zone. Ministarstvo je saopštilo da je Kipar u punoj solidarnosti sa misijom UN na ostrvu.

„Snažna reakcija međunarodne zajednice predstavlja jasan odgovor na neosnovane tvrdnje rukovodstva kiparskih Turaka i Turske i šalje snažnu poruku da takve akcije neće biti prihvaćene“, saopštilo je ministarstvo.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan je u govoru posle sastanka kabineta kasno u ponedeljak nazvao akcije mirovnih snaga UN koje su blokirale izgradnju puteva „neprihvatljivim“ i optužio silu za pristrasnost prema kiparskim Turcima.