Albanski lider daje pomirljive komentare nakon što ga Grčka nije pozvala na regionalni sastanak

Albanski lider daje pomirljive komentare nakon što ga Grčka nije pozvala na regionalni sastanak

Premijer Albanije u utorak je odgovorio da ga Grčka nije pozvala na večeru za visoke zvaničnike devet balkanskih zemalja i Evropske unije rekavši da je u „takvim turbulentnim vremenima“ jedinstvo Evrope „veće od onoga što deli nas.”

Dan ranije, grčki premijer Kirijakos Micotakis priredio je neformalnu večeru za devet balkanskih lidera, predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen i šefa Evropskog saveta Šarla Mišela na kojoj su razgovarali o evropskoj budućnosti regiona.

Albanski premijer Edi Rama nije pozvan na protest zbog zatvaranja lidera etničke grčke manjine Fredija Belerija, koji je uhapšen pre izbora za gradonačelnika u maju zbog optužbi za kupovinu glasova u njegovoj zemlji. Albanski predsednik Bajram Begaj je pozvan da prisustvuje, ali je odbio.

Portparol grčke vlade Pavlos Marinakis rekao je da „nije bilo moguće pozvati gospodina Ramu na tako važnu inicijativu“.

Večera je održana na 20. godišnjicu samita EU i Zapadnog Balkana u grčkom gradu Solunu, dok su balkanske države nastojale da se pridruže bloku.

Rama je rekao da dan ranije nije reagovao jer nije želeo da „ometa domaćina i njegove goste, povećavajući buku pre nego što moji dobri prijatelji okupljeni u Atini završe posao“.

Rama je pozdravio napore Grčke „da razgovara o evropskoj budućnosti Balkana u pozadini ruske agresije“.

„Regionu je potrebna Grčka da bude više uključena u naš zajednički put. rekao je.

U maju je grčko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo momentalno oslobađanje Belerija, sugerišući da bi slučaj mogao negativno da utiče na zahtev Albanije za pridruživanje Evropskoj uniji.

Rama je rekao da njegova vlada ne može ništa da uradi dok se pravosuđe u zemlji bavi Belerinim slučajem. Sud je u ponedeljak odbio puštanje na slobodu Belerija.

Beleri pripada Partiji za ljudska prava etničke grčke manjine, ali je bio kandidat za koaliciju koja je takođe uključivala Slobodarska partija levog centra bivšeg predsednika Ilira Mete i otcepljena grupa iz opozicione Demokratske partije desnog centra.

Beleri, koji je pobedio na izborima, ne može da položi zakletvu kao gradonačelnik dok je uhapšen.

Albanija planira da 16. oktobra bude domaćin samita o Berlinskom procesu, inicijativi Nemačke i Francuske da se ohrabri šest zemalja Zapadnog Balkana — Srbija, Kosovo, Bosna, Crna Gora, Severna Makedonija i Albanija — koje su u različitim fazama integracije u bloka i treba da nastave da rade na usklađivanju svojih politika i praksi sa blokom.

U potezu pomirenja, Rama je rekao da je Micotakis „naravno pozvan da učestvuje“.

„Ono što bi trebalo da nas ujedini u ovakvim turbulentnim vremenima zbog naših ljudi, naših zemalja, našeg regiona, naše Evrope je veće od onoga što nas deli“, rekao je Rama. „Previše je ulog na globalnom nivou da bismo postali taoci plemenske unutrašnje politike.